Wykonanie
Kolejny przepis na bardzo szybką łakoć, a w dodatku przepyszną :) Wystarczy mieszać mokre i suche składniki, przelać do foremki i gotowe :) Dzieciom tak smakowało, że następnego dnia piekłam kolejne.Ciasto wygląda jakby miało w środku kawałki
czekolady :) Przepis podpatrzyłam od Letycji, ale zmieniłam nieco proporcje.
Składniki:350 g
banana bez skórki (ok.3 dojrzałe
banany)1
jajko100 ml
oleju rzepakowego1,5 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejSuche składniki mieszamy ze sobą.
Banana należy rozmiażdżyć widelcem, dodać do niego roztrzepane
jajka,
olej i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką. Pięć
razy w lewo i pięć w prawo :) Wymieszać do jednolitej masy. Nie musicie się trudzić by miksera brudzić :) Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 30 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 ° C i piec przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.