Wykonanie
Miałam już kilka prób pieczenia
ciastek owsianych, przyznam, że nie były one udane.Po za tym do drobnych wypieków moi domownicy podchodzą z rezerwą. Bardziej lubiane są ciasta np. klasyczna babka :)Jednak te
ciastka pokochali wszyscy. Co najważniejsze bardzo długo zachowują one swoją świeżość. Są zdrowe, bardzo sycące i wspaniale się kruszą :D

Składniki:~ 1 szklanka
mąki pszennej~ pół łyżeczki
proszku do pieczenia~ pół szklanki cukru+ c. wanilinowy~ 2 szklanki
płatków owsianych~ kostka
masła~ 1
jajko~ 20 g
czekolady mlecznej~ 20 g
czekolady gorzkiej~ garść
bakalii ( u mnie
orzechy,
żurawina)W dużym naczyniu
masło utrzeć z
cukrem na jednolitą masę. Dodać
jajko, zmiksować.
Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Do naczynia z
maślana masą dodać pozostałe suche składniki,
bakalie i
czekoladę. Ciasto zagnieść.Na przygotowanej wcześniej blaszce z papierem do pieczenia, układać z ciasta kulkipo 30 gram i je spłaszczać.Jeśli ciasto będzie się lepić do rąk przy formowaniu, należy moczyć dłonie co jakiś czas w zimnej wodzie. Piec w 175 ° C na termoobiegu przez 20 minut.

About Paula