Wykonanie
Mam dzisiaj do zaproponowania bardzo dobre ciasto. Dobre bo
czekoladowe, z dowolnymi
owocami lub
bakaliami a najlepsze w nim jest to, że w ogóle się nie zsycha. W domu się o tym nie przekonałam bo zniknęło bardzo szybko, ale kawałek, który wzięłam do pracy, przyłożyłam papierami i tak sobie leżał kilka dni. Byłam pewna, że choć zawinięte w papier będzie do wyrzucenia tymczasem okazało się, że smakuje prawie tak samo jak 5 dni wcześniej. Ciasto posypałam złotem w proszku ale polecam
polewę czekoladową, mam wrażenie, że będzie się lepiej nadawała.

ŹródłoSkładniki:1 szklanka
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru6
jajek200 g
masła200 g
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszklanka
żurawiny (dałam mrożoną, można dać suszoną lub inne
bakalie)
Masło z
czekoladą rozpuścić na parze, odstawić do wystygnięcia.
Jajka ubić z
cukrem do białości. Nadal miksując dodawać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
czekoladę, na końcu dodałam
żurawinę (bez rozmrażania). Formę keksową wysmarować
masłem i wysypać
kaszą manną. Przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 min. Piec do suchego patyczka. Po przestygnięciu polać polewą lub posypać dowolna posypką.Smacznego:)