Wykonanie

Babki nieco mi się przejadły po przedświątecznych próbach i poważnie zastanawiałam się, czy w ogóle piec jakąś na Wielkanoc. Byłam już bliska rezygnacji, szczerze mówiąc, ale jednak wydawało mi się, że bez niej nie było by świąt. Przeglądałam zrezygnowana przepisy i w końcu wybrałam jedną z tych, które nie raz już robiłam. Jeszcze w sobotę rano wstawałam z nastawieniem, że tegoroczna baba wielkanocna będzie wypiekiem trochę z przymusu. Jednak przeglądając jeden z moich ulubionych blogów, natrafiłam na taką właśnie babkę. I to było to. Nagle wstąpił we mnie ochoczy duch i ucieszona pognałam do kuchni.Nie ma to jak znaleźć prosty i szybki przepis na wspaniałą babkę właśnie wtedy, gdy ma się już po przysłowiową kokardę przedświątecznej krzątaniny ;)Babka jest absolutnie genialna. Smaczna i zdrowa, do przygotowania w kilka minut plus pieczenie. Jest puszysta i przyjemnie wilgotna, długo utrzymuje świeżość. Do tego można ją śmiało zaliczyć do
grona wypieków dietetycznych, a upieczona w innej, np. prostokątnej formie, nada się praktycznie na każdą okazję.Gorąco polecam :)* przepis Tosi z Burczy mi w brzuchuSkładniki na niedużą formę na babkę z kominem:3 bardzo dojrzałe
banany2 duże
jajka70g niesolonego
masła, roztopionego i przestudzonego200g
mąki pszennej pełnoziarnistej50g
mąki pszennej tortowej100g
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia70g
gorzkiej czekolady, drobno posiekanej lub ciemnych
czekoladowych czipsów (dark chocolate
chips)Dodatkowo:kilka łyżek
płatków owsianych lub
otrębów pszennych do oprószenia formy50g
gorzkiej czekolady plus dwie łyżki
masła na polewę
orzechy do dekoracjiWykonanie:
Masło roztop i ostudź.
Banany umieść w dużej misie i rozgnieć na papkę widelcem lub tłuczkiem do
ziemniaków. Dodaj do nich roztopione
masło oraz roztrzepane
jajka. Wymieszaj.Dodaj
cukier, obie
mąki,
proszek do pieczenia oraz
sodę i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników (jak przy muffinach). Dorzuć
czekoladę i zamieszaj raz jeszcze.Masę przełóż do formy na babkę wysmarowanej
masłem i obsypanej
płatkami lub
otrębami. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C.Piecz przez około 40 – 50 minut, do tzw suchego patyczka. Patyczek może być po wyjęciu umazany
czekoladą, ale nie powinno być na nim ciasta. Po wyjęciu zostaw na chwilę w formie, po czym przełóż na kratkę.Przygotuj polewę rozpuszczając 50g
czekolady oraz dwie łyżki
masła w kąpieli
wodnej. Polej nią wystudzoną babkę i udekoruj
orzechami.Smacznego :)