ßßß Cookit - przepis na Kukurydziano-orkiszowe muffinki z nektarynkami

Kukurydziano-orkiszowe muffinki z nektarynkami

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne babeczki przygotowane na młodej, gotowanej kukurydzy i pełnoziarnistej mące orkiszowej. Babeczki wykończone są słodkimi nektarynkami i chrupiącą skorupką z brązowego cukru. Polecam!
Składniki:
· 240 g ugotowanych ziaren kukurydzy (ok. 2 kolby)
· 60 ml oleju
· 1 jajko
· 5 łyżek miodu spadziowego
· 2 łyżki sera smażonego
· łyżka ekstraktu waniliowego
· 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ugotowane ziarna kukurydzy blendujemy w malakserze na gładkie puree, dodając stopniowo olej oraz ser. Kiedy masa będzie gładka dodajemy jajko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Dodajmy miód do smaku oraz ekstrakt waniliowy, ponownie dokładnie mieszamy. Ciastem wypełniamy foremki na muffinki/babeczki
· 1 nektarynka
· łyżka brązowego cukru
Owoce pozbawiamy pestek, tniemy w ładne plastry i dekoracyjnie układamy na babeczkach. Posypujemy je brązowym cukrem. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 190 stopni.
· 70 g sera smażonego
· 1 łyżeczka miękkiego masła
· łyżeczka cukru waniliowego
· łyżeczka miodu spadziowego
· 100 g chałwy waniliowej
Ser ucieramy z masłem, cukrem i miodem. Chałwę rozdrabniamy widelcem, dodajemy stopniowo ser utarty z masłem i miodem. Wyrabiamy na gładką masę. Przestudzone babeczki przekrawamy na pół i przekładamy je masą serowo-chałwową. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/07/kukurydziano-orkiszowe-muffinki-na.html