« Pizzerki pełnoziarniste z kiełbasą i żółtym seremSycylijskie pomarańcze – sałatka »Z okazji wczorajszego Dnia Czekolady oraz inicjatywy Adriany z bloga Pora coś zjeść, zdecydowałam się na przygotowanie ciasteczek z przepisu Sigrid Verbert. Nieziemsko czekoladowe!Składniki:– 4 tabliczki gorzkiej czekolady (370g)– pół szklanki cukru trzcinowego (może być także biały)– około 3/4 szklanki mąki– 2 jajka– 2 łyżki masła– pół łyżeczki proszku do pieczenia– pół łyżeczki soliW kąpieli wodnej rozpuszczamy posiekane masło oraz 2,5 tabliczki czekolady: gotujemy w garnku wodę, po czym wyłączamy ogień, na garnek wstawiamy szklaną miskę i wkładamy do niej składniki, mieszamy, aby się dokładnie rozpuściły.W międzyczasie ucieramy cukier z jajkami na puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem – cały czas mieszamy. Dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy składniki i wrzucamy na koniec posiekaną tabliczkę czekolady.Gotowe ciasto wykładamy łyżeczką na papier do pieczenia w równych odstępach – jedna łyżeczka = jedno ciastkoPosypujemy pozostałą, pokruszoną czekoladą.Pieczemy w temperaturze 150 stopni (termoobieg) około 20 minut.Smacznego!