« Sałatka z brokułami i serem feta. Palce lizać!Czosnkowekrewetki z ryżem »Dawno nie robiłam tarty, choć tak bardzo ją lubię. Dziś nadarzyła się okazja. Zajadałam się jak dziecko! Potrawa jest dowodem na to, że danie bezmięsne może być równie smaczne.Składniki– 3/4 paczki mrożonego szpinaku (niestety nie dostałam świeżego)– pół kartonika fety– duży pomidor– ząbek czosnku– szczypta gałki muszkatołowej– łyżka soku z cytryny– 100g śmietanki 30%– 2 jajkaCiasto– 1 – 1,5 szklanki mąki– jajko– 1/3 kostki masła– szczypta soliZagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy regularnie, aby się odmroził. Następnie dodajemy gałkę i sok z cytryny. Ciastem oblepiamy formę i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.Znakomita na ciepło, jak i zimno. Szczególnie polecam!