Wykonanie
Używam do wszystkiego – do kanapek, do kotletów, frytek no i oczywiście tortilli:). Przygotowanie nie jest trudne, a to co zostanie można spokojnie zamknąć w słoiczku i jeszcze przez kilka dni przechowywać w lodówce. I żadna sklepowa salsa nie będzie miała takiego smaku i aromatu jak ta własnoręcznie przyrządzona z dojrzałych i pachnących warzyw.Co nam będzie potrzebne:– 1 duży dojrzały
pomidor lub 2 mniejsze– 1
czerwona papryka– 1
żółta papryka– 1
papryczka chilli– 1 ząbek
czosnku– 3-4 łyżki
oliwy z oliwek– 4-5 łyżek
ketchupu– 1 łyżka
cukru– 1/2 łyżeczki
soli– 1/2 łyżeczka
pieprzu– 1 łyżeczka
słodkiej papryki mielonej– szczypta
chilli– 2 łyżki
soku z limonki (ewentualnie
cytryny)– 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki– opcjonalnie 2-3 listki
miętyPrzygotowanie:myjemy dokładnie wszystkie warzywa,
papryki rozcinamy i usuwamy z nich gniazda nasienne i pestki, z
pomidorów można też usunąć skórkę (ja nie usuwam)następnie siekamy
czosnek,
paprykę i
pomidora kroimy w kostkę (z
pomidora usuwamy twardą część przy szypułce), z
papryczki chilli usuwamy pestki i kroimy na drobne kawałki na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy
czosnek, lekko podsmażamy dosłownie jakieś 30 sek. (uwaga, żeby nie przesmażyć!)do podsmażonego
czosnku dodajemy
paprykę i
papryczkę chilli, podsmażamy chwilę, następnie dodajemy
pomidora i kiedy
pomidor puści sok dodajemy
ketchup, solimy i dusimy na średnim ogniu tak długo, aż warzywa zmiękną i utworzy się „papka”, jeśli
sos jest zbyt gęsty, można podlać go odrobiną
wodydo miękkich warzyw dodajemy resztę przypraw,
cukier i
sok z limonki – zanim przełożycie do blendera spróbujcie, czy są odpowiednio przyprawioneprzekładamy do blendera, dodajemy posiekaną
natkę pietruszki i
miętę i miksujemy (ja miksuję tylko przez moment, bo lubię duże kawałki warzyw w salsie, ale można też zmiksować ją na gładką masę)I już :)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments