Wykonanie

Do przygotowania gulaszu potrzebne będą:350 g
serc drobiowych1/2
papryki czerwonej1
cebula1 mała
marchewka1 średni
ogórek kiszonykawałek
pora1/2 pęczka świeżego
lubczyku1 łyżka
mąki ziemniaczanej3 łyżki
oliwyziele angielskieliść laurowysłodka paprykapieprz,
sólZ podanych składników sporządzimy danie dla 2-3 osób
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę,
pora w cieniutkie paski i razem przesmażamy na
oliwie, gdy się zarumienią dodajemy dokładnie oczyszczone, umyte i pokrojone na połówki
serca drobiowe. Całość przesmażamy kilka minut na mocniejszym ogniu, cały czas mieszając, następnie zalewamy litrem
wody dodajemy 2
liście laurowe, kilka ziaren
ziela angielskiego oraz
pieprz i
sól i gotujemy około 15-20 minut.Do garnka, gdy już
serca zmiękną, dodajemy startą na dużych oczkach
marchewkę,
paprykę pokrojoną w drobną kostkę, oraz drobno posiekany świeży
lubczyk. Całość gotujemy około 20-30 minut na średnim ogniu aż
serca będą miękkie. Na sam koniec dodajemy pokrojonego w kostkę
ogórka kiszonego i doprawiamy do smaku
słodką papryką,
solą i
pieprzem.W miseczce rozrabiamy łyżkę
mąki ziemniaczanej z niewielką ilością zimnej
wody i łączymy z gulaszem energicznie mieszając. Chwilę trzymamy na ogniu, do zagotowania się.I gulasz gotowy;)Najlepiej smakuje z
ziemniakami piree.
