ßßß
Cookit - przepis na Ciasto z granatem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ciasto z granatem
Składniki
Mąka
Margaryna
Cukier
Żółtko
Cukier waniliowy
Proszek do pieczenia
Galaretka pomarańczowa
Owoce
Granat
Mleko
Śmietanka
Wanilia
Mąka ziemniaczana
Cukier puder
Ciasto francuskie
Czekolada gorzka
Dżem z czarnej porzeczki
Wiórki kokosowe
Dżem morelowy
Dynia
Wykonanie
Na pierwszy rzut oka ciasto może wydawać się nieco skomplikowane, ale wcale tak nie jest i naprawdę warto spróbować.Ciasto kruche:45 dag
mąki
;kostka (25 dag)
margaryny
„Kasia”;10 dag
cukru
;6
żółtek
;1
cukier waniliowy
;2 łyżeczki
proszku do pieczenia
;Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, które dzielimy na 2 równe części i pozostawiamy do schłodzenia na ok. 1 godz.Przygotowujemy pozostałe składniki:duży słoik
dżemu morelowego
lub
dyniowego
;2
galaretki pomarańczowe
;1
owoc
granatu
;1 kostka
masła
(2 łyżki
masła
pozostawiamy do polewy; czekoladowej)1 kostka „Kasi”;1 l
mleka
;2 budynie
śmietankowe
lub
waniliowe
;2 łyżki
mąki ziemniaczanej
;1 szklanka
cukru pudru
;½ opakowania
ciasta francuskiego
;1
czekolada gorzka
;1 mały słoiczek
dżemu z czarnej porzeczki
;1 szklanka
wiórków kokosowych
;Sposób przygotowania:I. Część ciasta rozwałkowujemy i pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temperaturze 180 0 C na złoty kolor.II. Część ciasta wykładamy na blaszkę i układamy na nie wycięte z
ciasta francuskiego
kwadraty. Pieczemy tak, jak ciasto I.Z
mleka
, budyniu,
cukru waniliowego
i
mąki ziemniaczanej
gotujemy
budyń
, pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy
budyń
wystygnie, przygotowujemy krem: pozostałe
masło
łączymy z „Kasią” i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy
budyń
. Należy to robić bardzo ostrożnie, aby krem nie zwarzył się. Na koniec dodajemy
wiórki kokosowe
.Składanie ciasta:ciasto I. – rozsmarowujemy cienką warstwę
dżemu z czarnej porzeczki
;połowa kremu budyniowego;ziarna
granatu
;druga część kremu;
dżem morelowy
lub
dyniowy
;ciasto II.;
polewa czekoladowa
(rozpuszczona na parze
czekolada
z 2 łyżkami
masła
).Smacznego!
Źródło:
http://kozakgotuje.pl/ciasto-z-granatem
Przepisy powiązane
Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości)
Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości)
Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości)
Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości)
Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości)
Składniki powiązane (0)