ßßß
Na pierwszy rzut oka ciasto może wydawać się nieco skomplikowane, ale wcale tak nie jest i naprawdę warto spróbować.Ciasto kruche:45 dag mąki;kostka (25 dag) margaryny „Kasia”;10 dag cukru;6 żółtek;1 cukier waniliowy;2 łyżeczki proszku do pieczenia;Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, które dzielimy na 2 równe części i pozostawiamy do schłodzenia na ok. 1 godz.Przygotowujemy pozostałe składniki:duży słoik dżemu morelowego lub dyniowego ;2 galaretki pomarańczowe;1 owoc granatu;1 kostka masła (2 łyżki masła pozostawiamy do polewy; czekoladowej)1 kostka „Kasi”;1 l mleka;2 budynie śmietankowe lub waniliowe;2 łyżki mąki ziemniaczanej;1 szklanka cukru pudru;½ opakowania ciasta francuskiego;1 czekolada gorzka;1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki;1 szklanka wiórków kokosowych;Sposób przygotowania:I. Część ciasta rozwałkowujemy i pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temperaturze 180 0 C na złoty kolor.II. Część ciasta wykładamy na blaszkę i układamy na nie wycięte z ciasta francuskiego kwadraty. Pieczemy tak, jak ciasto I.Z mleka, budyniu, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej gotujemy budyń, pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy budyń wystygnie, przygotowujemy krem: pozostałe masło łączymy z „Kasią” i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy budyń. Należy to robić bardzo ostrożnie, aby krem nie zwarzył się. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe.Składanie ciasta:ciasto I. – rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu z czarnej porzeczki;połowa kremu budyniowego;ziarna granatu;druga część kremu;dżem morelowy lub dyniowy;ciasto II.;polewa czekoladowa (rozpuszczona na parze czekolada z 2 łyżkami masła).Smacznego!