ßßß Cookit - przepis na Tort truskawkowy z pryncypałkami

Tort truskawkowy z pryncypałkami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio dużą popularnością cieszą się torty obkładane wafelkami kit kat. Ja też tworząc ostatni tort odwołałam się do tego trendu. Jednak wybrałam tańszą i wcale nie gorszą opcję czyli tort ozdabiany pryncypałkami.
Składniki na biszkopt:
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek
2 czubate łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa i przybranie
0,75 litra śmietanki do tortów
mix do bitej śmietany
2,5 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
3 opakowania wafelków „Pryncypałki”
6 rodzajów draży np.: M&M’s, draże waniliowe, ciasteczka w czekoladzie, orzeszki itd.
rurki
ozdoby cukiernicze
Do nasączenia biszkoptów
sok z cytryny
cukier waniliowy
3/4 szklanki wody
Wykonanie:
Biszkopt
Mąki przesiać, dodać do nich proszek do pieczenia i kakao. Suche składniki wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania pomału dodać cukier, żółtka i wodę. Delikatnie połączyć suche i mokre składniki.
Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Po upieczeniu zostawić na chwilę w piekarniku do ostygnięcia. Przestygnięty biszkopt pokroić na 3 blaty.
Mus truskawkowy
Truskawki myjemy i szypułkujemy. Około 0,5 kg truskawek odkładamy, będą stanowiły część masy śmietanowej.
Resztę truskawek wkładamy do naczynia i podlewamy lekko wodą. Gotujemy około 0,5 godziny, następnie miksujemy i dodajemy galaretki. Masę pozostawiamy do ostygnięcia.
Masa śmietanowa
Schodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy fix do bitej śmietany aby dłużej zachowała sztywność.
Przygotowanie tortu
Przygotowujemy poncz do nasączenia tortu. Do wody dodajmy sok z cytryny oraz cukier waniliowy.
Biszkopt delikatnie kroimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy ponczem cytrynowym.
Dolny blat umieszczamy w tortownicy, na niego wykładamy masę truskawkową. Przykrywamy środkowym blatem i wkładamy na kilka godzin do lodówki aby masa truskawkowa stężała. Po tym czasie wyjmujemy tort.
Na środkowym blacie rozkładamy połówki truskawek. Następnie nakładamy połowę bitej śmietany. Przykrywamy tort ostatnim blatem.
Pozostałą bitą śmietanę używamy do pokrycia wierzchu i boków tortu. Następnie przechodzimy do przyklejania pryncypałków do boków tortu. Po umieszczeniu wszystkich pryncypałków dobrze jest je związać np. wstążką aby zapobiec ich odpadaniu.
Wierz tortu dzielimy na 6 części za pomocą rurek. Następnie każdą z części wykładamy drażami. Dodatkowo można użyć ozdoby cukiernicze dla podkreślenia środka.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/tort-truskawkowy-z-pryncypalkami