Wykonanie

Ostatnio dużą popularnością cieszą się
torty obkładane
wafelkami kit kat. Ja też tworząc ostatni tort odwołałam się do tego trendu. Jednak wybrałam tańszą i wcale nie gorszą opcję czyli tort ozdabiany pryncypałkami.Składniki na
biszkopt:3/4 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej6
jajek2 czubate łyżki
kakao1 szklanka
cukru2 łyżki
wody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa i przybranie0,75 litra
śmietanki do
tortówmix do
bitej śmietany2,5 kg
truskawek2
galaretki truskawkowe3 opakowania
wafelków „Pryncypałki”6 rodzajów draży np.: M&M’s, draże
waniliowe,
ciasteczka w
czekoladzie, orzeszki itd.rurkiozdoby cukierniczeDo nasączenia
biszkoptówsok z cytrynycukier waniliowy3/4 szklanki
wodyWykonanie:
BiszkoptMąki przesiać, dodać do nich
proszek do pieczenia i
kakao. Suche składniki wymieszać.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania pomału dodać
cukier,
żółtka i
wodę. Delikatnie połączyć suche i mokre składniki.
Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Po upieczeniu zostawić na chwilę w piekarniku do ostygnięcia. Przestygnięty
biszkopt pokroić na 3 blaty.Mus
truskawkowyTruskawki myjemy i szypułkujemy. Około 0,5 kg
truskawek odkładamy, będą stanowiły część masy śmietanowej.Resztę
truskawek wkładamy do naczynia i podlewamy lekko
wodą. Gotujemy około 0,5 godziny, następnie miksujemy i dodajemy
galaretki. Masę pozostawiamy do ostygnięcia.Masa śmietanowaSchodzoną
śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy
fix do bitej śmietany aby dłużej zachowała sztywność.Przygotowanie
tortuPrzygotowujemy poncz do nasączenia
tortu. Do
wody dodajmy
sok z cytryny oraz
cukier waniliowy.
Biszkopt delikatnie kroimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy ponczem
cytrynowym.Dolny blat umieszczamy w tortownicy, na niego wykładamy masę
truskawkową. Przykrywamy środkowym blatem i wkładamy na kilka godzin do lodówki aby masa truskawkowa stężała. Po tym czasie wyjmujemy tort.Na środkowym blacie rozkładamy połówki
truskawek. Następnie nakładamy połowę
bitej śmietany. Przykrywamy tort ostatnim blatem.Pozostałą
bitą śmietanę używamy do pokrycia wierzchu i
boków tortu. Następnie przechodzimy do przyklejania pryncypałków do
boków tortu. Po umieszczeniu wszystkich pryncypałków dobrze jest je związać np. wstążką aby zapobiec ich odpadaniu.Wierz
tortu dzielimy na 6 części za pomocą rurek. Następnie każdą z części wykładamy drażami. Dodatkowo można użyć ozdoby cukiernicze dla podkreślenia środka.


