ßßß Cookit - przepis na Śmietanowy tort jabłkowo – brzoskwiniowy

Śmietanowy tort jabłkowo – brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj były urodziny mojej mamy więc przygotowałam coś specjalnego czyli śmietanowy tort jabłkowobrzoskwiniowy . Lubię ten tort, jest delikatny i lekki a jabłka dodają mu odrobiny kwaskowości i orzeźwienia. Dodatkowa tort jest bardzo łatwy w przygotowaniu.
Składniki na biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka świeżego proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 galaretki ( u mnie o smaku kiwi, dobrze sprawdzają się też cytrynowe)
Masa śmietanowa i przybranie
1litr śmietanki do tortów
mix do bitej śmietany
duża puszka brzoskwiń
galaretka (do zakonserwowania brzoskwiń na torcie)
płatki migdałowe
ozdoby cukiernicze ( u mnie lukrowe kwiatki)
Do nasączenia biszkoptów
sok z cytryny
cukier waniliowy
3/4 szklanki wody
Wykonanie
Biszkopt upiekłam według przepisu na biszkopt jasny ze strony „Domowe Wypieki”. Testowałam wiele przepisów na biszkopty ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi i wysokość biszkoptu w formie 24 cm jest idealna na 3 blaty.
Masa jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plastry. Wrzucamy do garnka z małą ilością wody i dusimy pod przykryciem aż jabłka zaczną się rozpadać. Następnie dodajemy dwie galaretki. Zostawiamy do wystygnięcia.
Masa śmietanowa
Schodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy fix do bitej śmietany aby dłużej zachowała sztywność.
Przygotowanie tortu
Przygotowujemy poncz do nasączenia tortu. Do wody dodajmy sok z cytryny oraz cukier waniliowy.
Biszkopt delikatnie kroimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy ponczem cytrynowym.
Dolny blat umieszczamy w tortownicy, na niego wykładamy masę jabłkową. Przykrywamy środkowym blatem. Na środkowym blacie rozkładamy połowę brzoskwiń z puszki. Następnie nakładamy połowę bitej śmietany. Przykrywamy tort ostatnim blatem i wkładamy na kilka godzin do lodówki aby masa jabłkowa stężała.
Pozostałą bitą śmietanę używamy do pokrycia wierzchu i boków tortu. Boki dodatkowo okładamy płatkami migdałowymi. Na wierz można położyć drugą połowę brzoskwiń z puszki. Należy je wcześniej po pędzlować przygotowaną galaretką aby się nie popsuły. Dodatkowo użyłam kwiatów cukierniczych dla ładniejszego efektu.
Mama była zachwycona!
Źródło:http://rozkloszowana.pl/smietanowy-tort-jablkowo-brzoskwiniowy