Dzisiaj były urodziny mojej mamy więc przygotowałam coś specjalnego czyli śmietanowy tort jabłkowo – brzoskwiniowy . Lubię ten tort, jest delikatny i lekki a jabłka dodają mu odrobiny kwaskowości i orzeźwienia. Dodatkowa tort jest bardzo łatwy w przygotowaniu.Składniki na biszkopt:6 jajek3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukru2 łyżki wody1 łyżeczka świeżego proszku do pieczeniaMasa jabłkowa:1,5 kg jabłek2 galaretki ( u mnie o smaku kiwi, dobrze sprawdzają się też cytrynowe)Masa śmietanowa i przybranie1litr śmietanki do tortówmix do bitej śmietanyduża puszka brzoskwińgalaretka (do zakonserwowania brzoskwiń na torcie)płatki migdałoweozdoby cukiernicze ( u mnie lukrowe kwiatki)Do nasączenia biszkoptówsok z cytrynycukier waniliowy3/4 szklanki wodyWykonanieBiszkopt upiekłam według przepisu na biszkopt jasny ze strony „Domowe Wypieki”. Testowałam wiele przepisów na biszkopty ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi i wysokość biszkoptu w formie 24 cm jest idealna na 3 blaty.Masa jabłkowaJabłka myjemy, obieramy i kroimy na plastry. Wrzucamy do garnka z małą ilością wody i dusimy pod przykryciem aż jabłka zaczną się rozpadać. Następnie dodajemy dwie galaretki. Zostawiamy do wystygnięcia.Masa śmietanowaSchodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy fix do bitej śmietany aby dłużej zachowała sztywność.Przygotowanie tortuPrzygotowujemy poncz do nasączenia tortu. Do wody dodajmy sok z cytryny oraz cukier waniliowy.Biszkopt delikatnie kroimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy ponczem cytrynowym.Dolny blat umieszczamy w tortownicy, na niego wykładamy masę jabłkową. Przykrywamy środkowym blatem. Na środkowym blacie rozkładamy połowę brzoskwiń z puszki. Następnie nakładamy połowę bitej śmietany. Przykrywamy tort ostatnim blatem i wkładamy na kilka godzin do lodówki aby masa jabłkowa stężała.Pozostałą bitą śmietanę używamy do pokrycia wierzchu i bokówtortu. Boki dodatkowo okładamy płatkami migdałowymi. Na wierz można położyć drugą połowę brzoskwiń z puszki. Należy je wcześniej po pędzlować przygotowaną galaretką aby się nie popsuły. Dodatkowo użyłam kwiatów cukierniczych dla ładniejszego efektu.Mama była zachwycona!