Wykonanie
Moja następna propozycja na
truskawkowy deser :))
SkładnikiZROBIĆ 3
BISZKOPTY. SKŁADNIKI NA JEDEN
BISZKOPT:4
jajka4 łyżki letniej
wody12 dkg
cukru7 dkg
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMASA:25 dkg
sera białegogalaretka truskawkowa1szkl.
cukrucukier waniliowy1/2 l
śmietany 30%2 łyżeczki
żelatyny1 szkl. wrzącej
wody1/2 kg
truskawekWARSTWA TRUSKAWKOWA:2
galaretki truskawkowe1/2 kg
truskawekSposób przygotowania
BISZKOPT:
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dolewając ciepłą
wodę. Do utartych
żółtek dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, dokładnie połączyć, z
białek ubić pianę, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać na blachę o wymiarach 24/35 cm. piec około 15 minut w temp 170 *C. Tak samo przygotować pozostałe dwa
biszkopty.MASA:
Cukier,
galaretkę,
żelatynę i
cukier waniliowy wymieszać, zalać szklanką wrzącej
wody, dokładnie rozpuścić (jeśli
galaretka nie chce się rozpuścić należy podgrzewać cały czas mieszają) odstawić do przestygnięcia
Ser zmiksować blenderem, wlać przestudzoną
galaretkę, zmiksować na jednolitą masę, odstawić do całkowitego wystygnięcia (uważać żeby nie stężała) masa powinna być lejąca.
Śmietanę ubić delikatnie połączyć z masą
serową. Do gotowej masy dodać oczyszczone i pokrojone
truskawki. WARSTWA TRUSKAWKOWA:
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach
wody,
truskawki oczyścić i pokroić na połówki.PRZEŁOŻENIE PLACKA :
Biszkopt – masa serowa z
truskawkami –
biszkopt – pokrojone
truskawki – tężejąca
galaretka –
biszkopt