Wykonanie
Placek
czekoladowo –
chałwowy to moja propozycja dla wielbicieli
chałwowych słodkości
Składniki8 jaj8 łyżek
mąki pszennej8 łyżek
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej1i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa czekoladowa25 dkg.
masła2
jaja + 1
żółtkoczekolada gorzka 100 g1 szklanka
cukru1 łyżka
kakao5 dkg.
orzechów włoskichspirytus do smakuMasa z
chałwą20dkg.
chałwy waniliowej20 dkg
masła4 łyżki
cukru pudru4
żółtkaszklanka
mlekaDodatkowo
biszkopty okrągłe 180gwiórki
czekoladowe do dekoracjiSposób przygotowania
BISZKOPT:
Żółtka oddzielić od
białek, ubić na sztywno dosypując
cukier, cały czas ubijając dodać
żółtka.
Mąkę wymieszać z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia, dodać porcjami do masy jajecznej delikatnie wymieszać. Wylać na formę o wymiarach 36/22cm piec w 170 *C około 30 minut.
Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwie części.MASA CZEKOLADOWA: Połowę
czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej, resztę
czekolady i
orzechy pokroić.
Jaja wyszorować, sparzyć, do garnka wbić 2 całe
jajka +
żółtko, wsypać szklankę
cukru i ubić w kąpieli
wodnej, wystudzić.
Masło utrzeć na puch, dodać wystudzoną masę jajeczną, rozpuszczoną
czekoladę,
kakao,
orzechy i
spirytus do smaku.MASA Z
CHAŁWĄ:
Żółtka utrzeć z
cukrem na puch, szklankę
mleka zagotować, gorące wlać powoli do utartych
żółtek cały czas miksując na najmniejszych obrotach, zagotować (masa ma wygląd zwarzonej). Zagotowane
jaja przelać na gęste sitko, odstawić.
Masło utrzeć na puch, dodać pokruszoną
chałwę, ucierając dodać odcedzone, wystudzone
jajka, całość chwilę miksować.PRZEŁOŻENIE PLACKA :
Biszkopt-masa czekoladowa-
biszkopty-masa z
chałwą-
biszkopt.RadaPlacka proponuję zrobić wcześniej dzień a nawet dwa przed planowaną imprezą