ßßß
Składniki1i1/2 kostki margaryny2 szkl. cukru1/2 szkl. mlekaopakowanie cynamonu3 łyżki kakao5 jaj3 szkl. mąki3 łyżeczki sody1 kg. jabłekgarść rodzynekgarść żurawinygarść orzechów włoskich siekanychgarść orzechów laskowych siekanychgarść płatków migdałowychkandyzowana skórka pomarańczyDo dekoracji100g czekolady mlecznej2-3 łyżki mlekadowolna posypkaSposób przygotowaniaMargarynę, rozpuścić, dodać cukier, kakao, cynamon, mleko, wymieszać i zagotować, odstawić do wystygnięcia. Mąką wymieszać z sodą, jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę, do wystudzonej margaryny wbić jajka, chwile miksować następnie wsypać mąkę, wymieszać, dodać pokrojone jabłka i bakalie, dokładnie wymieszać, przelać na blachę o wymiarach 36/22 cm. piec około 60 minut w temp. 170 *C . Piekłam z termoobiegiem. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną z dodatkiem mleka czekoladą, udekorować np. migdałami, wiórkami koksowymi czy skórką pomarańczy.