ßßß Cookit - przepis na Turecka zupa z czerwonej soczewicy - Mercimek Çorbası

Turecka zupa z czerwonej soczewicy - Mercimek Çorbası

nazwa

Wykonanie

Będąc na warsztatach z Kuchni Międzynarodowej poznałam przepis na przepyszną ,turecką zupę.
Jest prosta w przygotowaniu,a jej smak z pewnością zachwyci każdego!
Składniki
1 cebula
1 duży ziemniak
2 filiżanki czerwonej soczewicy
1 marchew
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku,
łyżka masła, olej
sól, pieprz, papryka ostra, mięta, tymianek, kminek
1,5l bulionu
Soczewicę myć i pozostawić w wodzie ok. 30 min. Następnie cebulę,czosnek, ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć posiekaną cebulę w oleju z masłem, dodać ziemniaki i marchew, zalać bulionem i niech się gotuje do miękkości, dodać soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy, ok. 15 min. Za pomocą blendera, zmiksować składniki. Po zmiksowaniu dodać przecieru pomidorowego i pozostałe przyprawy.
Podawać w miseczkach, posypać czerwoną tłuczona papryką, można podawać z grzankami polanymi oliwą z suszonych pomidorów.
Źródło:http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2013/03/turecka-zupa-z-czerwonej-soczewicy.html