Wykonanie
Będąc na warsztatach z Kuchni Międzynarodowej poznałam przepis na przepyszną ,turecką zupę.Jest prosta w przygotowaniu,a jej smak z pewnością zachwyci każdego!

Składniki1
cebula1 duży
ziemniak2 filiżanki
czerwonej soczewicy1
marchew2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 ząbki
czosnku,łyżka
masła,
olejsól,
pieprz,
papryka ostra,
mięta,
tymianek,
kminek1,5l
bulionuSoczewicę myć i pozostawić w wodzie ok. 30 min. Następnie
cebulę,
czosnek,
ziemniaki i
marchewkę obrać, pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć posiekaną
cebulę w
oleju z
masłem, dodać
ziemniaki i
marchew, zalać
bulionem i niech się gotuje do miękkości, dodać
soczewicę. Gotować do miękkości
soczewicy, ok. 15 min. Za pomocą blendera, zmiksować składniki. Po zmiksowaniu dodać
przecieru pomidorowego i pozostałe
przyprawy.Podawać w miseczkach, posypać czerwoną tłuczona
papryką, można podawać z grzankami polanymi
oliwą z
suszonych pomidorów.