Wykonanie
Kiedy zbliża się sobota, a nam nie chce się specjalnie pichcić wykwintnych potraw, warto spróbować zrobić coś na szybko, co idealnie będzie pasowało na wieczorną imprezę. Dobrym pomysłem są roladki z tortilli na zimno . Roladki lub koreczki, nazwa jest nieważna. Ważny jest atrakcyjny wygląd i świetny smak. Tak naprawdę to od każdego z nas oraz naszych upodobań kulinarnych zależy, co wrzucimy do środka tortilli i czym ugościmy znajomych.
Osobiście, w takich daniach lubię prostotę. Tak więc w moich tortillach użyłem następujących składników:tortille pszenneusmażone wcześniej, panierowane
piersi z kurczakasałatę lodowączerwoną fasolękukurydzęczerwoną paprykęPrzygotowanie całości zajmuje góra kilkanaście minut, a efekt jest wyborny. Na początek najlepiej zając się usmażeniem
piersi z kurczaka, która obtaczamy w panierce z
bułki tartej, przyprawionej
solą,
pieprzem i
ostrą papryka. Po usmażeniu, kroimy piersi w paseczki i pozwalamy im ostygnąć, a my przygotowujemy resztę.Na rozłożonej tortilli nie rozsmarowuję sosu, ponieważ wolę go podać w miseczce, aby każdy z gości mógł sam sobie wybrać jego ilość. Do tortilli wrzucam pokrojoną w paseczki
sałatę i
paprykę oraz
fasolę,
kukurydzę i kilka kawałków chrupiącego
kurczaka. Całość zwijam bardzo mocno, aby każdy element w środku do siebie przylegał i nie wyleciał podczas krojenia. Po zrolowaniu tortilli, wbijam trzy wykałaczki w równych odstępach i, kroję pod kątem.
Całość układamy na tacy, w towarzystwie guacamole i
sosu czosnkowego. W taki sposób każdy może sam sobie wybrać ulubiony sos lub salsę.Guacamolę robię w najprostszy możliwy sposób, rozgniatając dwa
awokado, dodając drobno posiekaną
czerwoną cebulkę i
papryczkę chili . Całość skrapiam
sokiem z całej
limonki i mieszam. Szybka salsa, której smak jest sprawdzony od dawna.Do
sosu czosnkowego potrzebujemy
jogurt naturalny, dwie łyżki
majonezu,
papryczkę chili, dwa ząbki
czosnku oraz
sól i
pieprz. Wszystko blendujemy i wlewamy do miseczki. Milutki,
czosnkowy zapach z buzi – gwarantowany.Takie tortille, jako przystawkę, można podawać od razu, na ciepło lub na zimno, jako świetny dodatek do
alkoholu.