Opublikowano 11 kwietnia 2014, autor: MartaMoje pierwsze żytnie muffiny. Mięciutkie, pachnące imbirem i cynamonem . Po prostu genialne :)Z poniżej podanych składników upiekłam 15 sztuk.składniki suche:250 g mąki żytniej pełnoziarnistej2 łyżeczki proszku do pieczenia30 g cukru białego70 g cukru pudru65 g cynamonu wymieszanego z cukrem z prawdziwą wanilią)1 czubata łyżeczka imbiruskładniki mokre:115 g oleju2 jajka130 g śmietany 12%3 średniej wielkości gruszkiW jednej misce mieszamy składniki suche. W drugiej roztrzepujemy jajka, dodajemy olej, śmietanę i mieszamy. Łączymy składniki mokre z suchymi. Dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i delikatnie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy przez około 20 minut.Muffiny studzimy na metalowej kratce i zjadamy :)Sprawdź te przepisy :Coś dla miłośników bananów- Muffiny bananowePuszyste placuszki na serku homogenizowanym.Czekoladowe ciasto z gruszkami.Cynamonoweciastka maślane.