ßßß
Naleśniki na moim stole goszczą przynajmniej raz w tygodniu. Raz na słodko, raz na wytrawnie, ale naleśnik musi być!Dziś proponuję naleśniki czekoladowe z musem dyniowo-pomarańczowym. Czekoladowy, niemal wytrawny naleśnik, doskonale współgra ze słodkim nadzieniem. Musu można przygotować więcej, będzie jak znalazł do zimowych naleśników!Składniki (na 5 dużych naleśników):-20g kakao (ok 2 łyżki)-80g mąki pszennej-200ml mleka-100ml wody-1 łyżka oleju-2 jajka-szczypta soli-szczypta cukruNa mus:-1,5 szklanki pure z dyni-skórka otarta z jednej pomarańczy-sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy-1-2 łyżki cukru (jeśli lubimy bardzo słodkie, można dodać więcej)-1/2 łyżeczki cynamonu-1/4 łyżeczki imbiruPrzygotowujemy mus Wszystkie składniki łączymy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż mus zgęstnieje (nie może być zbyt płynny, bo wypłynie z naleśnika). Odstawiamy.Wszystkie składniki na naleśniki łączymy i mieszamy tak, aby nie było grudek (można użyć miksera). Patelnię (dość dużą) wysmarowaną tłuszczem rozgrzewamy, wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki. Ciepłym musem smarujemy naleśniki dość cienką warstwą na całej powierzchni i składamy placek na pół a potem jeszcze raz na pół. Podajemy polane odrobiną miodu.
Smacznego!