ßßß Cookit - przepis na Wielkanocna babka cytrynowo-jogurtowa

Wielkanocna babka cytrynowo-jogurtowa

nazwa

Wykonanie

Składniki :
400g jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 jaja
1 opakowanie proszku do pieczenia (ja dałam 2 łyżeczki)
skórka otarta z połowy cytryny
1 łyżka soku z cytryny
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta lub kasza manna do obsypania formy
1 białko
100g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie :
Miksujemy jajka z jogurtem skórką z cytryny i sokiem przez kilka minut, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką i wlewamy ciasto. Pieczemy 50-60 minut w 180C. Po upieczeniu odstawiamy na minimum godzinę do chłodnego miejsca ( nie kroimy gorącego ciasta).
Lukier przygotowujemy miksując białko z cukrem pudrem do pożądanej konsystencji. Pod koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny. Polewamy ostudzoną babkę.
Powiązane wpisy:
Ciasto jogurtowo-cytrynowe w 5 minut
Szarlotka cytrynowa
Ciastka owsiane z bakaliami
Sernik z białą czekoladą i żurawinami
Źródło:http://poprostugotuje.blog.pl/2014/04/18/wielkanocna-babka-cytrynowo-jogurtowa