ßßß
Cookit - przepis na Wielkanocna babka cytrynowo-jogurtowa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Wielkanocna babka cytrynowo-jogurtowa
Składniki
Jogurt naturalny
Cukier
Mąka
Jajko
Proszek do pieczenia
Cytryna
Sok z cytryny
Bułka tarta
Kasza manna
Białko
Cukier puder
Ciastka
Bakalie
Czekolada
Żurawina
Wykonanie
Składniki :400g
jogurtu naturalnego
1 szklanka
cukru
2 szklanki
mąki
2
jaja
1 opakowanie
proszku do pieczenia
(ja dałam 2 łyżeczki)skórka otarta z połowy
cytryny
1 łyżka
soku z cytryny
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta
lub
kasza manna
do obsypania formy1
białko
100g
cukru pudru
1 łyżka
soku z cytryny
Przygotowanie :Miksujemy
jajka
z
jogurtem
skórką z cytryny
i
sokiem
przez kilka minut, stopniowo dosypując
cukier
. Dodajemy przesianą
mąkę
z
proszkiem do pieczenia
. Keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy
mąką
i wlewamy ciasto. Pieczemy 50-60 minut w 180C. Po upieczeniu odstawiamy na minimum godzinę do chłodnego miejsca ( nie kroimy gorącego ciasta).
Lukier
przygotowujemy miksując
białko
z
cukrem pudrem
do pożądanej konsystencji. Pod koniec dodajemy łyżkę
soku z cytryny
. Polewamy ostudzoną babkę.
Powiązane wpisy:Ciasto
jogurtowo
-
cytrynowe
w 5 minutSzarlotka cytrynowa
Ciastka
owsiane z
bakaliami
Sernik z
białą czekoladą
i
żurawinami
Źródło:
http://poprostugotuje.blog.pl/2014/04/18/wielkanocna-babka-cytrynowo-jogurtowa
Przepisy powiązane
Ciasto jogurtowo-cytrynowe w 5 minut |
Ciasto jogurtowo-cytrynowe w 5 minut |
Ciasteczka pełne słońca
Ciasteczka pełne słońca
Babka cytrynowa
Składniki powiązane (0)