Samo ciasto przygotowuje sie dosłownie w 5 minut i nie wymaga skomplikowanych czynności – wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i wlewamy do formy. Wychodzi idealnie słodkie, o cytrynowym aromacie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.Składniki :400g jogurtu naturalnego1 szklanka cukru2 szklanki mąki2 jaja1 opakowanie proszku do pieczenia (ja dałam 2 łyżeczki)skórka otarta z połowy cytryny1 łyżka soku z cytrynytłuszcz do wysmarowania formybułka tarta lub kasza manna do obsypania formyPrzygotowanie :Miksujemy jajka z jogurtemskórką z cytryny i sokiem przez kilka minut, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką i wlewamy ciasto. Pieczemy 50-60 minut w 180C. Po upieczeniu odstawiamy na minimum godzinę do chłodnego miejsca ( nie kroimy gorącego ciasta).Powiązane wpisy:Amerykańskie ciasto z jabłkami i orzechamiSernik z białą czekoladą i żurawinamiSzarlotka cytrynowaSzarlotka królewska