Wykonanie
Kalifornia – plaża, surfing, Hollywood. Dla mnie jednak to przede wszystkim kolebka fusion cuisine i niezwykła Alice Waters, która odmieniła kuchnię USA. Alice jest szefową kuchni oraz właścicielką znanej restauracji Chez Panisse . Serwuje dania kuchni kalifornijskiej, była jedną z pierwszych osób, które powróciły do lokalnych produktów i współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauratorka przyczyniła się także do popularyzacji
cytryn Meyera . Odmiana ta uprawiana jest głównie w Chinach i Wietnamie, a od lat 40. XX wieku także w Kalifornii.
Owoc cechuję cienka skórka i mniejsza kwasowość, dlatego też idealnie nadaje się jako dodatek do ciast i deserów.300 g
mąki300 g
cukru150 g
jogurtu naturalnego100 ml
oleju rzepakowego3
jajkasok wyciśnięty z
trzech dużych
cytryn Meyer (może być też inna odmiana)skórka otarta z 1
cytryny1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDo miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
skórkę cytrynową, po czym dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy
jajka,
jogurt oraz
olej i dobrze wyrabiamy ciasto mikserem. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Przed podaniem obłożyłam ciasto plasterkami świeżej
cytryny.
