Wykonanie

Składniki:500g
mąki krupczatki250g
margaryny (lub
masła)90g
cukru pudru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka2 łyżki
śmietany3 kg
jabłek(jakie kto woli)3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cynamonuWykonanie:Rozgrzej piekarnik do 160st C.
Margaryna,
śmietana i
jajka muszą być zimne. posiekaj te 3 rzeczy razem, a następnie dodaj
mąkę i krótko zagnieć ciasto z podanych składników( można również użyć miksera).Wyłóż formę wielkości ok. 22×30 cm ponad połową ciasta (ok. 2/3) i wstaw razem z formą do lodówki na ok godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schowaj w woreczku do zamrażarki. ,Obierz i pozbaw gniazd nasiennych wszystkie
jabłka. Pozostaw je w połówkach lub ćwiartkach (jeśli są większe).Pokrój wszystkie
jabłka na cieniutkie plasterki.Do miski, w której są
jabłka dodaj puder i
cynamon i delikatnie wymieszaj, by
przyprawy oblepiły wszystkie
jabłka, ale nie połam plasterków.Na wychłodzone ciasto w blasze wyłóż wszystkie
jabłka układając plasterki poziomo, dokładnie wyrównaj. Na to zetrzyj ciasto z zamrażalnika.Piecz ok. 60-80 min – do zezłocenia się wierzchu.Po wystudzeniu posyp pudrem.Powiązane wpisy:Szarlotka z
Lodami na ciepło
Tarta z kremem
migdałowym i
śliwkamiTarta z
budyniem i
jabłkami.Lekkie ciasto z masą budyniową i
owocami.