ßßß
Składniki:500g mąki krupczatki250g margaryny (lub masła)90g cukru pudru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka2 łyżki śmietany3 kg jabłek(jakie kto woli)3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Rozgrzej piekarnik do 160st C.Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. posiekaj te 3 rzeczy razem, a następnie dodaj mąkę i krótko zagnieć ciasto z podanych składników( można również użyć miksera).Wyłóż formę wielkości ok. 22×30 cm ponad połową ciasta (ok. 2/3) i wstaw razem z formą do lodówki na ok godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schowaj w woreczku do zamrażarki. ,Obierz i pozbaw gniazd nasiennych wszystkie jabłka. Pozostaw je w połówkach lub ćwiartkach (jeśli są większe).Pokrój wszystkie jabłka na cieniutkie plasterki.Do miski, w której są jabłka dodaj puder i cynamon i delikatnie wymieszaj, by przyprawy oblepiły wszystkie jabłka, ale nie połam plasterków.Na wychłodzone ciasto w blasze wyłóż wszystkie jabłka układając plasterki poziomo, dokładnie wyrównaj. Na to zetrzyj ciasto z zamrażalnika.Piecz ok. 60-80 min – do zezłocenia się wierzchu.Po wystudzeniu posyp pudrem.Powiązane wpisy:Szarlotka z Lodami na ciepłoTarta z kremem migdałowym i śliwkamiTarta z budyniem i jabłkami.Lekkie ciasto z masą budyniową i owocami.