Wykonanie
Ten przepis to po prostu strzał w dziesiątkę! Dostałam go ostatnio od mojego kolegi Marcina i stwierdziłam, ze brzmi bardzo smakowicie :) Idealne i nieoczekiwane doznanie smakowe. Coś czuję, że
tarta z
burakami,
porem i
cheddarem na stałe wpisze się do mojego domowego menu.POTRZEBNE SKŁADNIKISpód tarty:300 g
mąki50 g zimnego
masła4 łyżki
mleka1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soliNadzienie:2 średniej wielkości
buraki1
marchewka1 średni
por300 g
sera cheddar lub
sera długo-dojrzewającego2 łyżeczki
majeranku200 ml
śmietany 18 %2
jajka2 łyżki
masła1 łyżeczka
brązowego cukru0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzuSPOSÓB PRZYGOTOWANIAprzygotować spód tarty. Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ .
buraki obrać i podgotować, aż będą średnio – twarde. Następnie ostudzić i 1,5
buraka pokroić w ćwiartki talarków. Połowę drugiego
buraka zostawić do przyozdobienia wierzchu tarty, na patelni rozpuścić
masło i podsmażyć pokrojoną w półksiężyce
marchewkę. Gdy
marchewka lekko zmięknie dodajemy pokrojoną w piórka łodygę
pora. Wszystko razem dusimy na małym ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie odstawiamy warzywa do ostudzenia,do miski wlewamy
śmietanę, dodajemy
jajka i wszystko razem ubijamy, stopniowo dodając
majeranek,
sól,
pieprz i
cukier. Ubijamy dopóki masa lekko nie zwiększy objętości. Na koniec dodajemy
starty ser cheddar. Mieszamy.do
jajek,
śmietany i
sera dodajemy wcześniej przygotowane i pokrojone
buraki,
por i
marchewkę, Wszystko mieszamy i przekładamy na ostudzony spód tarty, wierzch dekorujemy pokrojonymi cienko, w kształt półksiężyców,
buraki, posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem i całość wkładamy do nagrzanego do 150 stopni i nastawianego tylko na opcję grzania z góry piekarnika,pieczemy przez około 30 minut dopóki masa się nie zetnie a wierzch tarty nie zarumieni. Gotową tartę chwilę studzimy i smakujemy. Pozytywne doznania gwarantowane :) SMACZNEGO!

