ßßß Cookit - przepis na Tarta z burakami, porem i cheddarem

Tarta z burakami, porem i cheddarem

nazwa

Wykonanie

Ten przepis to po prostu strzał w dziesiątkę! Dostałam go ostatnio od mojego kolegi Marcina i stwierdziłam, ze brzmi bardzo smakowicie :) Idealne i nieoczekiwane doznanie smakowe. Coś czuję, że tarta z burakami, porem i cheddarem na stałe wpisze się do mojego domowego menu.
POTRZEBNE SKŁADNIKI
Spód tarty:
300 g mąki
50 g zimnego masła
4 łyżki mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
2 średniej wielkości buraki
1 marchewka
1 średni por
300 g sera cheddar lub sera długo-dojrzewającego
2 łyżeczki majeranku
200 ml śmietany 18 %
2 jajka
2 łyżki masła
1 łyżeczka brązowego cukru
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
przygotować spód tarty. Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ .
buraki obrać i podgotować, aż będą średnio – twarde. Następnie ostudzić i 1,5 buraka pokroić w ćwiartki talarków. Połowę drugiego buraka zostawić do przyozdobienia wierzchu tarty, na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną w półksiężyce marchewkę. Gdy marchewka lekko zmięknie dodajemy pokrojoną w piórka łodygę pora. Wszystko razem dusimy na małym ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie odstawiamy warzywa do ostudzenia,
do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka i wszystko razem ubijamy, stopniowo dodając majeranek, sól, pieprz i cukier. Ubijamy dopóki masa lekko nie zwiększy objętości. Na koniec dodajemy starty ser cheddar. Mieszamy.
do jajek, śmietany i sera dodajemy wcześniej przygotowane i pokrojone buraki, por i marchewkę, Wszystko mieszamy i przekładamy na ostudzony spód tarty, wierzch dekorujemy pokrojonymi cienko, w kształt półksiężyców, buraki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i całość wkładamy do nagrzanego do 150 stopni i nastawianego tylko na opcję grzania z góry piekarnika,
pieczemy przez około 30 minut dopóki masa się nie zetnie a wierzch tarty nie zarumieni. Gotową tartę chwilę studzimy i smakujemy. Pozytywne doznania gwarantowane :) SMACZNEGO!
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/tarta-burakami-porem-chedarrem