ßßß
Składniki:2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solipół kostki miękkiego masła1/4 szklanki brązowego cukrupół łyżeczki esencji waniliowej1/4 szklanki śmietany 18 %1 jajko2 łyżki mlekaopcjonalnie lukierWykonanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj sól. W dużej misce utrzyj masło z cukrem. Ucierając dodaj esencję waniliową, jajko, mleko i śmietanę. Wyrób gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie podsyp je mąką. Włóż je do miski i wstaw do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wykrawaj dowolne kształty. Zbierz okrawki znowu zagnieć ciasto, rozwałkuj i wykrawaj aż do wykończenia ciasta. Układaj je na blaszce wyłożonej matą do pieczenia zachowując odstępy. Piecz w temp. 180 stopni przez 15 minut aż ciastka zbrązowieją.Smacznego!