Wykonanie
Intensywnie zielone i proste w wykonaniu ciasto, gdzie główną rolę odgrywa
szpinak. Ciasto wywodzi się z Turcji i nosi tam nazwę Ispanaklı Kek. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste, a składniki łatwo dostępne. Z powodu dość niecodziennego wyglądu potrafi budzić zaskoczenie. Jeśli chodzi o smak, to ciasto jest wilgotne, słodkie lecz nie przesłodzone, a
granat gra tutaj przysłowiową "wisienkę na torcie". Można spotkać również wersję z
jagodami,
truskawkami i innymi ulubionymi
owocami. Z ciasta można upiec też muffinki. Gorąco polecam.
Składniki:Ciasto:450 g.
szpinaku (rozdrobnionego!)3
jajka3/4 szklanku
cukru1 szklnaka
oleju2 szklanki
mąki pszennej2 kopiate łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem śmietankowy:150 ml.
śmietany kremówki 30% lub 36%250 g.
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudruEtapy przygowania:1. Ciasto: Jeżli mamy
mrożony szpinak to rozmrażamy go na sitku, odciskamy z nadmiaru
wody. Jeżli chcemy, aby ciasto miało bardziej jednolity kolor, to miksyjemy go dodatkowo blenderem. Jeżli mamy
świeży szpinak (bez łodyżek) to umieszczamy go od razu w blenderze i rozdrabniamy.2. Do miski wbijamy
jajka – w całości i wsypujemy
cukier. Rozpoczynamy ubijanie – ubijamy za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty, do momentu, aż powstanie puszysta masa, która podwoi swoją objętość i stanie się jasna. Następnie wlewamy powoli
olej, cały czas miksując. Dodajemy rozdrobniony
szpinak i całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy.3. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. wyłożonej pa pierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 ºC, przez ok. 35 minut do tzw. "suchego patyczka".4. Krem :
Śmietanę z
cukrem pudrem ubijamy za pomocą miksera, a następnie dodajemy
serek mascarpone. Całość miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu.5. Upieczone ciasto kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat (powinien być wiekszy) smaruemy
kremem śmietankowym i posypujemy
granatem. Całość przykrywamy drugim blatem, które lekko kruszymy na wierzchu i ponownie posypujemy
granatem.
Smacznego !!