ßßß Cookit - przepis na Ciasto „zielony mech” – czyli czas na szpinak

Ciasto „zielony mech” – czyli czas na szpinak

nazwa

Wykonanie

Intensywnie zielone i proste w wykonaniu ciasto, gdzie główną rolę odgrywa szpinak. Ciasto wywodzi się z Turcji i nosi tam nazwę Ispanaklı Kek. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste, a składniki łatwo dostępne. Z powodu dość niecodziennego wyglądu potrafi budzić zaskoczenie. Jeśli chodzi o smak, to ciasto jest wilgotne, słodkie lecz nie przesłodzone, a granat gra tutaj przysłowiową "wisienkę na torcie". Można spotkać również wersję z jagodami, truskawkami i innymi ulubionymi owocami. Z ciasta można upiec też muffinki. Gorąco polecam.
Składniki:
Ciasto:
450 g. szpinaku (rozdrobnionego!)
3 jajka
3/4 szklanku cukru
1 szklnaka oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
150 ml. śmietany kremówki 30% lub 36%
250 g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Etapy przygowania:
1. Ciasto: Jeżli mamy mrożony szpinak to rozmrażamy go na sitku, odciskamy z nadmiaru wody. Jeżli chcemy, aby ciasto miało bardziej jednolity kolor, to miksyjemy go dodatkowo blenderem. Jeżli mamy świeży szpinak (bez łodyżek) to umieszczamy go od razu w blenderze i rozdrabniamy.
2. Do miski wbijamy jajka – w całości i wsypujemy cukier. Rozpoczynamy ubijanie – ubijamy za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty, do momentu, aż powstanie puszysta masa, która podwoi swoją objętość i stanie się jasna. Następnie wlewamy powoli olej, cały czas miksując. Dodajemy rozdrobniony szpinak i całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy.
3. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. wyłożonej pa pierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 ºC, przez ok. 35 minut do tzw. "suchego patyczka".
4. Krem : Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy za pomocą miksera, a następnie dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu.
5. Upieczone ciasto kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat (powinien być wiekszy) smaruemy kremem śmietankowym i posypujemy granatem. Całość przykrywamy drugim blatem, które lekko kruszymy na wierzchu i ponownie posypujemy granatem.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/ciasto-zielony-mech-czyli-czas-na-szpinak