Na życzenie męża2 duże kilogramowe golonki2 marchewki1 pietruszkapół poragłówka czosnkucebula5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren pieprzu5 liści laurowychsólGolonki oczyszczamy i w razie potrzeby opalamy nad ogniem by pozbyć się włosków. Wkładamy do dużego garnka razem z obranymi i umytymi warzywami i przyprawami. Zalewamy wodą tak aby zakryła mięso, solimy wodę (ok.3 łyżki) i gotujemy przez 2,5 godz. Po tym czasie wyjmujemy golonkę, nacinamy delikatnie skórkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ugotowaną marchew kroimy w ćwiartki, kładziemy obok golonki i podlewamy dwiema chochlami wywaru w którym gotowało się mięso. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 240C na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy ok 2-2,5godz. Po tym czasie golonka jest gotowa. Ja podaję ją z buraczkami i pieczonymi ziemniakami.Smacznego!Powiązane wpisy:CanelloniPulpety drobiowe w sosie mlecznymSałatka jarzynowaChilli Con Carne