ßßß Cookit - przepis na Pieczona golonka

Pieczona golonka

nazwa

Wykonanie

Na życzenie męża
2 duże kilogramowe golonki
2 marchewki
1 pietruszka
pół pora
główka czosnku
cebula
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
5 liści laurowych
sól
Golonki oczyszczamy i w razie potrzeby opalamy nad ogniem by pozbyć się włosków. Wkładamy do dużego garnka razem z obranymi i umytymi warzywami i przyprawami. Zalewamy wodą tak aby zakryła mięso, solimy wodę (ok.3 łyżki) i gotujemy przez 2,5 godz. Po tym czasie wyjmujemy golonkę, nacinamy delikatnie skórkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ugotowaną marchew kroimy w ćwiartki, kładziemy obok golonki i podlewamy dwiema chochlami wywaru w którym gotowało się mięso. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 240C na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy ok 2-2,5godz. Po tym czasie golonka jest gotowa. Ja podaję ją z buraczkami i pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Powiązane wpisy:
Canelloni
Pulpety drobiowe w sosie mlecznym
Sałatka jarzynowa
Chilli Con Carne
Źródło:http://poemat-smaku.blog.pl/2015/04/09/pieczona-golonka