ßßß
Składniki:Ciasto:2 kostki margaryny,1 szklanka mleka ,2 szklanki cukru,4 szklanki mąki tortowej,4 jajka,szczypta soli,2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżki cynamonu, 6 zmielonych goździków, 3 ziarna zmielonego pieprzu, 3 ziarna zmielonego ziela angielskiego, 2 łyżki ciemnego kakao (jako zamiennik można zastosować 3 łyżki przyprawy piernikowej)250g serka mascarpone,6 łyżek mleka skondensowanego,3 łyżki ciemnego kakao,2 łyżki waniliowego cukru pudru,2 łyżki wiśniówkiDodatkowo potrzebujemy 2 mleczne czekolady, z których przygotujemy polewę, marmoladę do przełożenia pierwszej części ciasta oraz dowolne owoce z puszki (wykorzystałam mandarynki).Do garnka wkładamy margarynę, wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Dodajemy cynamon, goździki, pieprz, ziele angielskie i kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia margaryny i odstawiamy do ostudzenia. Następnie do tej masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Ciasto wykładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C, pieczemy 45-50 minut. Wystudzone ciasto kroimy na 3 części. Pierwszą z nich obficie smarujemy wieloowocową marmoladą i przykrywany kolejnym kawałkiem ciasta, na który kładziemy krem kakaowy.Przygotowujemy go, łącząc ze sobą mleko, kakao i cukier puder. Mieszamy do momentu osiągnięcia gładkiej masy, dodajemy serek mascarpone i na końcu wlewamy wiśniówkę.Na krem kładziemy ostatnią część ciasta, którą polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą oraz ozdabiamy wierzch owocami.Ciasto pozostawiamy w lodówce na 2 godziny.SMACZNEGO!