Wykonanie
Bardzo aromatyczne ciasto, w którym dominuje zapach
cynamonu. Idealnie komponuje się to z kremem
kakaowym z dodatkiem
wiśniówki.

Składniki:Ciasto:2 kostki
margaryny,1 szklanka
mleka ,2 szklanki
cukru,4 szklanki
mąki tortowej,4
jajka,szczypta
soli,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżki
cynamonu, 6 zmielonych
goździków, 3 ziarna zmielonego
pieprzu, 3 ziarna zmielonego
ziela angielskiego, 2 łyżki ciemnego
kakao (jako zamiennik można zastosować 3 łyżki
przyprawy piernikowej)250g
serka mascarpone,6 łyżek
mleka skondensowanego,3 łyżki ciemnego
kakao,2 łyżki
waniliowego cukru pudru,2 łyżki
wiśniówkiDodatkowo potrzebujemy 2
mleczne czekolady, z których przygotujemy polewę,
marmoladę do przełożenia pierwszej części ciasta oraz dowolne
owoce z puszki (wykorzystałam
mandarynki).Do garnka wkładamy
margarynę, wsypujemy
cukier i wlewamy
mleko. Dodajemy
cynamon,
goździki,
pieprz,
ziele angielskie i
kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia
margaryny i odstawiamy do ostudzenia. Następnie do tej masy dodajemy
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
żółtka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Białka wraz ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Ciasto wykładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C, pieczemy 45-50 minut. Wystudzone ciasto kroimy na 3 części. Pierwszą z nich obficie smarujemy wieloowocową
marmoladą i przykrywany kolejnym kawałkiem ciasta, na który kładziemy krem
kakaowy.Przygotowujemy go, łącząc ze sobą
mleko,
kakao i
cukier puder. Mieszamy do momentu osiągnięcia gładkiej masy, dodajemy
serek mascarpone i na końcu wlewamy
wiśniówkę.Na krem kładziemy ostatnią część ciasta, którą polewamy rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą oraz ozdabiamy wierzch
owocami.Ciasto pozostawiamy w lodówce na 2 godziny.SMACZNEGO!