Wykonanie
Przed świętami staram się specjalnie dla Was dodawać nowe inspiracje na nowoczesne dania na wigilijnym i świątecznym
stole. Tym razem prezentuję tatar z marynowanego
łososia, który jest jednym z moich ulubionych dań zamawianych w postaci przystawek w restauracjach.Zajrzyjcie też po przepis na tatar z wędzonego
pstrąga, a wszystkie świąteczne przepisy znajdziecie w tym linku - przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie .

ok. 150 g marynowanego
łososia (przepis tu)świeży
ogórek (kawałek 4 cm)mała
cebulka2-3
cebulki marynowanełyżeczka
kaparówsok z 1/4
cytrynynatka pietruszki/koperekmielony
kolorowy pieprzłyżka
oliwydo podania:
rukola, grzanka,
marynowane cebulki,
ogórekKawałek marynowanego
łososia posiekać w drobną kostkę.Pokroić
ogórka bez skórki w kostkę, a w jeszcze mniejszą
cebulki.Wymieszać
rybę z
ogórkiem,
cebulami,
kaparami - dodać
sok z cytryny, posiekaną
natkę lub
koperek,
oliwę i wymieszać całość.Doprawić świeżo mielonym
pieprzem i ewentualnie
solą.Przygotować grzankę - wykroić koło z kromki
chleba, uprażyć na patelni.Na grzance ułożyć ring lub okrągłą foremkę, a w środek nałożyć tatar, docisnąć zawartość, zdjąć obręcz.Ozdobić
rukolą,
ogórkiem i marynowanymi
cebulkami.Polać
oliwą i można dodatkowo jeszcze
cytryną.

