ßßß

500 g śledzi (marynowane w occie)słoiczek pesto z rukolioliwa z oliwekziarenka dyniplasterki cytrynygałązki majeranku lub natka pietruszkiPesto (ja użyłam mrożone, własnej roboty pesto z rukoli) wymieszać z 2-3 łyżeczkami oliwy.Śledzie obrać ze skórki, posmarować pesto i zrolować. Naczynka wysmarować oliwą, na dno rozłożyć po małej łyżeczce pesto (mogą to być kokilki, lub inne małe kubeczki) ułożyć zrolowane , nadziane pesto śledzie. na wierzchu również posmarować pesto i skropić sokiem z cytryny.Tak powinny postać co najmniej jedną dobę. Ostrożnie wyjąć z kokilek , ustawić na półmisku , udekorować ziarenkami dyni, gałązkami majeranku i polać odrobiną oliwy (ja użyłam extra vergin oryginalnej z Grecji z pepperoni)
Na wigilię przygotowałam mniejsze porcje śledzi w pesto, ponadto były też śledziki w drugiej wersji , w pesto pomidorowym.