Wykonanie
Dziś ostatni dzień karnawału.Postanowiłam zaakcentowaćgo wytworną przystawką.Kompozycja smaków współgraperfekcyjnie, barwy tworząswoistą harmonię, aromat drażni,kusi i zachęca do skosztowania.Pięć łyżek
oliwy wymieszałam z dwiema łyżkami wytrawnegoMartini, szczyptą
soli, łyżeczką
czerwonego pieprzu i skórkąstartą z połowy
cytryny.
Szparagi z małego słoiczka odcedziłam, osuszyłam i pokroiłam na 3 cm części.Jeden duży, dojrzały, podłużny
pomidor sparzyłam, obrałam ze skórki,wydrążyłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kostkę.Na środku talerza położyłam metalową obręcz. Ułożyłam warstwę
szparagów,
skropiłam przygotowaną wcześniej
oliwą.Następnie wyłożyłam miąższ
pomidora i również
skropiłam oliwą.Na górę powędrowały zimnowodne
krewetki.Dookoła ułożyłam wianuszek z plasterków
kiwi, zdjęłam obręcz.Udekorowałam
natką pietruszki i
czerwonym pieprzem.Polałam resztą aromatycznej
oliwy.Smacznie i wytwornie polecam :)