Wykonanie

Wigilia i
śledź to dwa nieodłączne elementy, przynajmniej w naszym domu.
Śledzia jadamy w wersji tradycyjnej, czyli w
oleju z
cebulka oraz w
śmietanie z
jabłkiem i
cebulką. Kilkanaście lat temu moja teściowa wynalazła gdzieś przepis na
śledzie w
sosie czosnkowym, posmakował nam bardzo i od tego momentu wszedł na stałe do naszego świątecznego menu. Za jego przygotowanie musimy się wziąć wcześniej, gdyż wymaga ona 3-dniowego marynowania. Jednak warto poczekać, korzenna marynata nadaje mu niesamowity smak.Na blogu znajdziecie też przepis na klasycznego
śledzia w oleju z
cebulą .

Składnik na 4 porcjeCzas przygotowania: 20 minut, marynowanie 3 dniSkładniki:Marynata1 1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
octu 10%1
cebula10 ziarenek
ziela angielskiego10
goździków1 łyżeczka ziarenek
gorczycy1 laska
cynamonu400 g
filetów śledziowych a la
matjas4 łyżki
majonezu3 łyżki
śmietany2 łyżki
jogurtu naturalnego2 ząbki
czosnku1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżka posiekanej
natki
Wykonanie:
Cebule kroimy w krążki, składniki marynaty zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wkładamy do niej
filety śledziowe, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce.Po tym czasie
śledzia odcedzamy, zostawiamy na sitku do całkowitego odcieknięcia.
Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu. Możemy użyć samej
śmietany i nie dodawać
jogurtu naturalnego. Ja od jakiegoś czasu mieszam jednak
śmietanę z
jogurtem, sos będzie wtedy nieco lżejszy.Filety kroimy w dzwonka, wkładamy do sosu i mieszamy.Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.