ßßß Cookit - przepis na Śledź w sosie czosnkowym

Śledź w sosie czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Wigilia i śledź to dwa nieodłączne elementy, przynajmniej w naszym domu. Śledzia jadamy w wersji tradycyjnej, czyli w oleju z cebulka oraz w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Kilkanaście lat temu moja teściowa wynalazła gdzieś przepis na śledzie w sosie czosnkowym, posmakował nam bardzo i od tego momentu wszedł na stałe do naszego świątecznego menu. Za jego przygotowanie musimy się wziąć wcześniej, gdyż wymaga ona 3-dniowego marynowania. Jednak warto poczekać, korzenna marynata nadaje mu niesamowity smak.
Na blogu znajdziecie też przepis na klasycznego śledzia w oleju z cebulą .
Składnik na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut, marynowanie 3 dni
Składniki:
Marynata
1 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
1 cebula
10 ziarenek ziela angielskiego
10 goździków
1 łyżeczka ziarenek gorczycy
1 laska cynamonu
400 g filetów śledziowych a la matjas
4 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki
Wykonanie:
Cebule kroimy w krążki, składniki marynaty zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wkładamy do niej filety śledziowe, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie śledzia odcedzamy, zostawiamy na sitku do całkowitego odcieknięcia.
Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu. Możemy użyć samej śmietany i nie dodawać jogurtu naturalnego. Ja od jakiegoś czasu mieszam jednak śmietanę z jogurtem, sos będzie wtedy nieco lżejszy.
Filety kroimy w dzwonka, wkładamy do sosu i mieszamy.
Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/12/sledz-w-sosie-czosnkowym.html