Wykonanie
Pin It

Tak jak
pisałam poprzednio, przy okazji zamieszczenia przepisu na tartę ze
szpinakiem i
serem pleśniowym, lubię
mieć pod ręką gotowe
ciasto francuskie. Możemy je wykorzystywać do przygotowania przeróżnych dań słodkich i wytrawnych. Posłuży nam w momentach awaryjnych, gdy niespodziewani goście pojawiają się w drzwiach, lub jako element dania "na
winie"... Już tłumaczę o co mi chodzi :-). Czasami zostają nam w lodówce niewykorzystane poprzednio składniki w takich ilościach, że nie wiadomo co z nim zrobić..., trochę tego, trochę tego...Czyli dziś przykład na danie z tego co się nam nawinie pod rękę jak otworzymy lodówkę ! Ja otworzyłam i ujrzałam resztę
szpinaku, który został mi po tarcie i 2 samotne
cukinie :-).Proporcje na formę o wymiarach 30 x 24 cmCzas przygotowania : 40 minutSkładniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego2 małe okrągłe
cukinie2 ząbki
czosnku300 g
świeżego szpinaku2
jajka200 ml
śmietany 18 %
sólświeżo zmielony
pieprz1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowaWykonanie:
Szpinak płuczemy, usuwamy łodyżki, kroimy w paski i delikatnie podsmażamy przez 3-4 minuty na
oleju wraz z posiekanym
czosnkiem.W misce mieszamy
jajka,
śmietanę,
przyprawy i dodajemy lekko przestudzony
szpinak.Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto. Na ciasto wylewamy masę
śmietanowo-
szpinakową i dokładnie ją rozprowadzamy.Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry
cukinię i delikatnie skrapiamy ją
oliwą.