ßßß Cookit - przepis na Szybka tarta z warzywami

Szybka tarta z warzywami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Tak jak pisałam poprzednio, przy okazji zamieszczenia przepisu na tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym, lubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie. Możemy je wykorzystywać do przygotowania przeróżnych dań słodkich i wytrawnych. Posłuży nam w momentach awaryjnych, gdy niespodziewani goście pojawiają się w drzwiach, lub jako element dania "na winie"... Już tłumaczę o co mi chodzi :-). Czasami zostają nam w lodówce niewykorzystane poprzednio składniki w takich ilościach, że nie wiadomo co z nim zrobić..., trochę tego, trochę tego...
Czyli dziś przykład na danie z tego co się nam nawinie pod rękę jak otworzymy lodówkę ! Ja otworzyłam i ujrzałam resztę szpinaku, który został mi po tarcie i 2 samotne cukinie :-).
Proporcje na formę o wymiarach 30 x 24 cm
Czas przygotowania : 40 minut
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 małe okrągłe cukinie
2 ząbki czosnku
300 g świeżego szpinaku
2 jajka
200 ml śmietany 18 %
sól
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa
Wykonanie:
Szpinak płuczemy, usuwamy łodyżki, kroimy w paski i delikatnie podsmażamy przez 3-4 minuty na oleju wraz z posiekanym czosnkiem.
W misce mieszamy jajka, śmietanę, przyprawy i dodajemy lekko przestudzony szpinak.
Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto. Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-szpinakową i dokładnie ją rozprowadzamy.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry cukinię i delikatnie skrapiamy ją oliwą.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/09/szybka-tarta-z-warzywami.html