ßßß Cookit - przepis na Szpinak z fetą w cieście francuskim :)

Szpinak z fetą w cieście francuskim :)

nazwa

Wykonanie

Fajne połączenie smakowe szpinaku i fety sprawiło,że z chęcią sięgaliśmy po kolejny kawałek.Lekki i smaczny quiche doskonale nadaje się na przekąskę lub kolację.Ja dałam dość sporo szpinaku,bo aż 50 dkg,jednak następnym razem zmniejszę ilość do 30 dkg,żeby jego smak nie był aż tak bardzo dominujący.
opakowanie ciasta francuskiego - moje ważyło 35 dkg
ok.30 dkg świeżego szpinaku - użyłam więcej,ale jednak polecam 30 dkg :)
15-20 dkg fety
cebula
2 - 3 ząbki czosnku
sól,pieprz do smaku
jajko do posmarowania ciasta
Szpinak płuczę i duszę w rondlu,aż puści sok,odsączam i lekko siekam.Fetę kroję w kostkę,mieszam ze szpiankiem,doprawiam solą i pieprzem,przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Dodaję przesmażoną na złoto cebulkę.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Na ciasto nakładam farsz,zwijam i układam na blaszce łączeniem do spodu.Wierzch smaruję rozbełtanym jajkiem.Piekę ok.30 min.w nagrzanym piekarniku,aż ciasto przypeicze się na złoty kolor.Kroję po lekkim przestudzeniu.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/05/szpinak-z-feta-w-ciescie-francuskim.html