Wykonanie
Fajne połączenie smakowe
szpinaku i
fety sprawiło,że z chęcią sięgaliśmy po kolejny kawałek.Lekki i smaczny quiche doskonale nadaje się na przekąskę lub kolację.Ja dałam dość sporo
szpinaku,bo aż 50 dkg,jednak następnym razem zmniejszę ilość do 30 dkg,żeby jego smak nie był aż tak bardzo dominujący.

opakowanie
ciasta francuskiego - moje ważyło 35 dkgok.30 dkg
świeżego szpinaku - użyłam więcej,ale jednak polecam 30 dkg :)15-20 dkg
fetycebula2 - 3 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku
jajko do posmarowania ciasta
Szpinak płuczę i duszę w rondlu,aż puści sok,odsączam i lekko siekam.
Fetę kroję w kostkę,mieszam ze
szpiankiem,doprawiam
solą i
pieprzem,przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Dodaję przesmażoną na złoto
cebulkę.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Na ciasto nakładam farsz,zwijam i układam na blaszce łączeniem do
spodu.Wierzch smaruję rozbełtanym
jajkiem.Piekę ok.30 min.w nagrzanym piekarniku,aż ciasto przypeicze się na złoty kolor.Kroję po lekkim przestudzeniu.Smacznego!!!