Wykonanie
Pin It

Korzystając z ostatnich chwil
gruszkowego sezonu postanowiłam upiec muffinki. Inspirowałam się przepisem na muffinki z
gruszką z Moich wypieków, ale troszkę go zmieniłam.
Gruszkowe muffinki robi się bardzo szybko, są wilgotne w środku, a połączenie świeżego
imbiru,
gruszki i
gorzkiej czekolady bardzo smakowite.Składniki na 14 sztuk:250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru2 cm świeżego
imbiru140 ml
śmietany125 ml
oleju2
jajka300 g
gruszek50 g
gorzkiej czekolady
Wykonanie:W jednym naczyniu mieszamy
mąkę, proszek i
cukier. W drugim łączymy starty świeży
imbir,
śmietanę,
olej, i
jajka.
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą, dodajemy do nich
gruszki i pokrojoną w kawałeczki
czekoladę, krótko mieszamy do połączenia składników.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy
ciastem do 3/4 wysokości foremki i pieczemy około 20-25 minut.Podajemy posypane
cukrem pudrem.