Wykonanie
Muffinki zdobyły polską kuchnię. Pewnie dlatego, że promowane są w mediach jako te, którym wystarczy wymieszanie łyżką. Stanowią rewelacyjną propozycję dla zabieganych pań domu. Tradycyjne polskie babeczki odeszły gdzieś do lamusa... Ale dlaczego nie mielibyśmy ich od czasu do czasu przypomnieć? Tym bardziej, że w ich przypadku również możemy modyfikować przepisy. Babeczki ostatnio przeze mnie upieczone mają dodatek
kaszy kukurydzianej. Dzięki
czemu są apetycznie żółciutkie.
Składniki:1 szkl.
kaszy kukurydzianej1 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
cukru1 szkl. kwaśnej
śmietany150 ml
oleju3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSposób przygotowania:
Do miski wsyp
mąkę,
kaszę,
cukier i
proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj
jajka,
olej i
śmietanę i krótko zmiksuj. Przełóż do foremek (w moim przypadku silikonowych, ale jeśli używasz zwykłych, pamiętaj by je natłuścić i wysypać
mąką) i piecz ok. 25-30 minut w 180 st.