Wykonanie
Pin It

Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z kulinarnej skarbnicy
wiedzy, czyli z cincina, ale delikatnie przeze mnie zmodyfikowany. Uwielbiam proste przepisy na ciasta ! Tym razem ciasto upiekłam z
rabarbarem, ale sprawdzą się tutaj i inne
owoce.Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cmCzas przygotowania: 60 minutSkładniki na ciasto:1 szklanka
jogurtu1 szklanka
cukru1,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki pszennej razowej3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
oleju1
cukier waniliowy3 laski
rabarbaru4 łyżki
wiórków kokosowychcukier puder*Składniki na kruszonkę:185 g
maki100 g
cukru1/2 kostki
masłacukier waniliowyWykonanie ciasta:Składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy miksera.
Rabarbar kroimy w plasterki.Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim
rabarbar, posypujemy wiórkami, a następnie kruszonką.Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 45-50 minut.Jak ciasto przestygnie posypujemy je
cukrem pudrem.Wykonanie kruszonki:
Mąkę mieszamy z
cukrem i
cukrem waniliowym.
Masło topimy w małym rondelku i bardzo mocno podgrzewamy. Takim gorącym zalewamy suche składniki kruszonki. Wszystko należy dobrze wymieszać, ja to robię mikserem. Przed posypaniem ciasta kruszonka musi być schłodzona.* Z reguły jednorazowo robię większą ilość kruszonki,
potem wrzucam ją do plastikowego pojemnika i wkładam do zamrażarki. W ten sposób mam gotową kruszonkę na następny raz i nie muszę czekać aż wystygnie.