ßßß Cookit - przepis na Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z kulinarnej skarbnicy wiedzy, czyli z cincina, ale delikatnie przeze mnie zmodyfikowany. Uwielbiam proste przepisy na ciasta ! Tym razem ciasto upiekłam z rabarbarem, ale sprawdzą się tutaj i inne owoce.
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na ciasto:
1 szklanka jogurtu
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
3 laski rabarbaru
4 łyżki wiórków kokosowych
cukier puder
*Składniki na kruszonkę:
185 g maki
100 g cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
Wykonanie ciasta:
Składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy miksera.
Rabarbar kroimy w plasterki.
Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim rabarbar, posypujemy wiórkami, a następnie kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 45-50 minut.
Jak ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Wykonanie kruszonki:
Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło topimy w małym rondelku i bardzo mocno podgrzewamy. Takim gorącym zalewamy suche składniki kruszonki. Wszystko należy dobrze wymieszać, ja to robię mikserem. Przed posypaniem ciasta kruszonka musi być schłodzona.
* Z reguły jednorazowo robię większą ilość kruszonki, potem wrzucam ją do plastikowego pojemnika i wkładam do zamrażarki. W ten sposób mam gotową kruszonkę na następny raz i nie muszę czekać aż wystygnie.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/06/jogurtowe-ciasto-z-rabarbarem.html