Wykonanie
Pachnące, lepkie, słodkie (ale nie za słodkie!),
owocowe ciasto
orzechowe idealne na jesienne wieczory.Składniki:1dl
cukru175g
masła1dl
soku jabłkowego (niesłodzonego) + 3 łyżki0,5dl
ciemnego piwa na miodzie2 dojrzałe
gruszki1 szklanka
orzechów włoskich1/3 szklanki
migdałów ze skórką1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli0,5 szklanki
cukru muscovado1
jajko2 małe, kwaśne jabłuszka (po pokrojeniu w kostkę ok 2 szklanek)
gruszki pokrój na 8ki (wytnij gniazda nasienne) na patelnię o średnicy ok 25-26cm (którą można wstawić do piekarnika) wsyp
cukierpostaw patelnię na małym ogniu i (nie mieszając!) podgrzewaj
cukier aż się rozpuści i nabierze ciemnobursztynowej barwy* jak
cukier się rozpuści, dodaj na patelnię 50g
masła i zacznij mieszać masę – karmel zmieni się w grudki, ale nie przejmuj się tym ;) jak
masło się już rozpuści dodaj na patelnię sok i
piwo i, cały czas mieszając, gotuj masę aż grudki karmelu się rozpuszczą i odparuje ok 1/2 płynu na gotującym się sosie ułóż
gruszki i gotuj dalej na małym ogniu –
gruszki puszczą sok, będzie musiał odparować na tyle, żeby na patelni została ok 1cm warstwa
sosu karmelowego w międzyczasie posiekaj drobno
orzechy i
migdały, wymieszaj z
mąką, proszkiem,
solą,
cukrem muscovado,
masłem i
jajkiem, wstaw ciasto do zamrażarkiobierz jabłuszka i pokrój je w nieduże kawałki, wymieszaj z
ciastem z zamrażarkinagrzej piec do 200 Cgdy płyn na patelni odparuje do pożądanego poziomu wyłącz gaz, ułóż na wierzchu kawałki ciasta i
skrop wierzch 3 łyżkami
soku jabłkowegonastępnie przykryj patelnię (niezbyt szczelnie) pergaminem i wstaw do piekarnika na ok 30 minut**gdy ciasto będzie gotowe przełóż je na talerz tak, żeby było „do góry nogami”, czyli
gruszkami do góry – gotowe! :)Smacznego! :)*uważaj, żeby go nie przypalić! możesz poruszać patelnią, żeby zamieszać powstający karmel, ale nie rób tego łyżką!**ta „sztuczka” nie uda się, jeśli masz termoobieg – papier momentalnie odfrunie ;)…Inspiracją dla przygotowania tego przepisu był ciemny,
chlebowo-
miodowy lager – pachniał obłędnie ciepłem,
miodem i jesienią. A jesień to
jabłka,
gruszki,
orzechy, karmel… I to wszystko chciałam zawrzeć w jednym cieście. Nie dodałam przypraw korzennych, ponieważ chciałam, by wymienione wcześniej składniki same „zagrały” – i tak też się stało. Jeśli chcielibyście nieco „odświeżyć” smak, podajcie ciasto z odrobiną kremowego
sera koziego, lub
bitą śmietaną z jego dodatkiem :)Lagera podałam w szklanko/słoiko/kubku, ponieważ jesienią
będę z niego piła gorącą
herbatę jedząc moje jesienne ciasto
orzechowe z
owocami (poza tym nie mam wysokich szklanek, charakterystycznych dla tego gatunku
piwa ;) ).




…