ßßß Cookit - przepis na Jesienne ciasto orzechowe z owocami i ciemnym lagerem miodowym

Jesienne ciasto orzechowe z owocami i ciemnym lagerem miodowym

nazwa

Wykonanie

Pachnące, lepkie, słodkie (ale nie za słodkie!), owocowe ciasto orzechowe idealne na jesienne wieczory.
Składniki:
1dl cukru
175g masła
1dl soku jabłkowego (niesłodzonego) + 3 łyżki
0,5dl ciemnego piwa na miodzie
2 dojrzałe gruszki
1 szklanka orzechów włoskich
1/3 szklanki migdałów ze skórką
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 szklanki cukru muscovado
1 jajko
2 małe, kwaśne jabłuszka (po pokrojeniu w kostkę ok 2 szklanek)
gruszki pokrój na 8ki (wytnij gniazda nasienne) na patelnię o średnicy ok 25-26cm (którą można wstawić do piekarnika) wsyp cukier
postaw patelnię na małym ogniu i (nie mieszając!) podgrzewaj cukier aż się rozpuści i nabierze ciemnobursztynowej barwy* jak cukier się rozpuści, dodaj na patelnię 50g masła i zacznij mieszać masę – karmel zmieni się w grudki, ale nie przejmuj się tym ;) jak masło się już rozpuści dodaj na patelnię sok i piwo i, cały czas mieszając, gotuj masę aż grudki karmelu się rozpuszczą i odparuje ok 1/2 płynu na gotującym się sosie ułóż gruszki i gotuj dalej na małym ogniu – gruszki puszczą sok, będzie musiał odparować na tyle, żeby na patelni została ok 1cm warstwa sosu karmelowego w międzyczasie posiekaj drobno orzechy i migdały, wymieszaj z mąką, proszkiem, solą, cukrem muscovado, masłem i jajkiem, wstaw ciasto do zamrażarki
obierz jabłuszka i pokrój je w nieduże kawałki, wymieszaj z ciastem z zamrażarki
nagrzej piec do 200 C
gdy płyn na patelni odparuje do pożądanego poziomu wyłącz gaz, ułóż na wierzchu kawałki ciasta i skrop wierzch 3 łyżkami soku jabłkowego
następnie przykryj patelnię (niezbyt szczelnie) pergaminem i wstaw do piekarnika na ok 30 minut**
gdy ciasto będzie gotowe przełóż je na talerz tak, żeby było „do góry nogami”, czyli gruszkami do góry – gotowe! :)
Smacznego! :)
*uważaj, żeby go nie przypalić! możesz poruszać patelnią, żeby zamieszać powstający karmel, ale nie rób tego łyżką!
**ta „sztuczka” nie uda się, jeśli masz termoobieg – papier momentalnie odfrunie ;)

Inspiracją dla przygotowania tego przepisu był ciemny, chlebowo-miodowy lager – pachniał obłędnie ciepłem, miodem i jesienią. A jesień to jabłka, gruszki, orzechy, karmel… I to wszystko chciałam zawrzeć w jednym cieście. Nie dodałam przypraw korzennych, ponieważ chciałam, by wymienione wcześniej składniki same „zagrały” – i tak też się stało. Jeśli chcielibyście nieco „odświeżyć” smak, podajcie ciasto z odrobiną kremowego sera koziego, lub bitą śmietaną z jego dodatkiem :)
Lagera podałam w szklanko/słoiko/kubku, ponieważ jesienią będę z niego piła gorącą herbatę jedząc moje jesienne ciasto orzechowe z owocami (poza tym nie mam wysokich szklanek, charakterystycznych dla tego gatunku piwa ;) ).

Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/08/16/jesienne-ciasto-orzechowe-z-owocami