Wykonanie
Czy kupować żywą rybę?Karpie męczą się w transporcie, ich ubój na stoisku, czy nawet w domu często bywa niehumanitarny. Moim zdaniem naprawdę lepiej jest kupić tuszę, czy filety, niż borykać z żywą
rybą. Aczkolwiek widzę tu jeden wyjątek - jeśli masz nieduże dzieci, takie wciąż ciekawe świata, dobrze jest, na przykładzie
karpia, pokazać im skąd pochodzi jedzenie. Żywa "
rybka" w wannie budzi sympatię, dziecko
potem dowiaduje się o tym, że tatuś lub mama tego
karpia zabiją, wypatroszą i przyrządzą. Jest żal, czy nawet łzy (sama to przechodziłam z moimi dziećmi kilka
razy), ale też buduje się szacunek do zwierząt, które zjadamy, do pożywienia. Łatwiej uczyć dzieci niemarnowania żywności. Jeśli nie jesteście weganami, czy wegetarianami, moim zdaniem taka "lekcja" przyrody i nauki o tym skąd bierze się żywność może być dla dzieci bardzo cenna.W każdym innym przypadku jednak wybierz świeża
rybę, wypatroszoną
rybę od dobrego hodowcy, który w odpowiednich i humanitarnych warunkach prowadzi ubój.1. kup
karpia z rozpoznanego źródła (powinien być znany producent, o którego metodach hodowli ryb można wcześniej przeczytać, osobiście polecam karpie zatorskie ChNP, karpie milickie i karpie z Mościbrodów, oraz karpie lekko marynowane (ale świeże do smażenia) z Folwarku Jastrzębskie Kąty.2. kupując żywą
rybę nie zabieraj jej do domu w worku foliowym, lecz w wiadrze z
wodą, ale… zastanów się, czy na pewno chcesz zabrać do domu żywą
rybę, by
potem ją samodzielnie zabić, wypatroszyć, usunąć ogon, płetwy, głowę - jeśli nie gotujesz
wywaru rybnego, taniej wyjdzie kupienie filetów lub tuszy bez głowy. No i przeczytaj moje uwagi o żywych rybach wyżej.3. kupując tuszę sprawdź świeżość
ryby :- skrzela po odchyleniu powinny być świeżo czerwone, a nie blade i pokryte śluzem- oczy powinny
mieć "błysk", a nie być mętne i wyglądać jak po jednym głębszym- jeśli rybie nie można już spojrzeć w oczy (filet lub tusza bez głowy), naciśnij palcem skórę, powinna być jędrna, twarda i natychmiast powrócić do pierwotnego kształtu, jeśli zostanie wgłębienie od palca, zrezygnuj z zakupu
Karp doskonale się mrozi! jego
mięso nie
traci podczas mrożenia walorów
smakowych, zatem ... nie kupuj
karpia na ostatnią chwilę, ale poszukaj
ryby z najlepszego źródłaNajlepsze karpie jakie znam pochodzą od kilku hodowców, którzy bardzo dbają o swoje hodowle.
Ryby sa pyszne, nie mają mulistego posmaku. Są po prostu wyśmienite!.Niektóre z nich jadam częściej, inne są rzadko dla mnie dostępne (
karp zatorski). W 2015 roku, z powodu suszy, która była latem, produkcja
karpi w Polsce jest mniejsza o ok 30%. To znacząco wpływa na dostęp do tych najlepszych. Warte szukania są:-
karp ze Stawów Milickich - z najczystszego ekologicznie rejonu doliny Baryczy w dolnośląskiem-
karp zatorski z europejskim certyfikatem ChNP-
karp z Dworu Mościbrody na Mazowszu-
karp z Folwarku Jastrzębie KątyDostępność najlepszych
karpi i
śledzi w Warszawie - XII 2015TARG
RYBNYPlac Powstańców Warszawy (przy Świętokrzyskiej)Świąteczny TARG
Rybnyod 1 do -23 grudnia 11:00-22:00TARG
Rybny stały - każdy piątek 11:00-20:00Nowa inicjatywa w stolicy, twórców Targu
Śniadaniowego, która w centrum Warszawy działa od kilku tygodni. na Targu Świątecznym ogromny wybór ryb świeżych, wędzonych,
przetworów. Inauguracja edycji świątecznej wydarzeniem Warszawski
Śledzik ze znakiem MSC . Przez 6 kolejnych dni bogata oferta w tym: świeże
śledzie solone z
beczki oraz płaty
śledziowe od Pana
Sandacza, Kalinówki i Fileryb, także Mazurskie
Ryby, Gościniec Deptuła. Spory wybór
karpia: certyfikowany
karp zatorski ChNP (na stoisku będą
mieli także jesiotra z zatorskiej hodowli i
kawior z jesiotra), świeży
karp na stoisku Fileryb oraz PolishFish Dadoń, fajny
karp wędzony od Kalinówki, a także
owoce morza -
homary,
ostrygi, mule,
ośmiornice, labraksy, dorady i wiele innych;
sum świeży, wędzony,
przetwory;
ryby morskie;
ryby słodkowodne;
przetwory z ryb (garmaż, rolady, pasztety, pierogi z
rybami); zupy
rybne i sporo do zjedzenia na miejscu w temacie ryb (polecam Sztukę
Śledzia!).Rolniczy TARG Forteca Kręgliccyul. Zakroczymska 12Wielki Świąteczny Targ Dobrego Jedzenianiedziela, 20 grudnia 10:00-18:00Targ Rolniczy stały - każda środa 10:00-18:00 (również 23 . 12)we środę 23.12
ryby wcześniej zamówione + zwykły TargW każdą środę można kupić w Fortecy rewelacyjne karpie z Jastrzębich Kątów, od Doroty i Włodka Orzechowskich - filety, osobno głowy i kręgosłupy na galarety, oraz dużo ich wyrobów gotowych. Te karpie są już w płatach lub filetach i są lekko marynowane, doskonałe do dalszej obróbki cieplnej!U pana
Sandacza filety
karpia nacinane śródmięśniowo, czyli bez ości,
śledzie solone całe (bez konserwantów) oraz płaty-filety solone. Ponadto od firmy AJA
ryby i owoce morza z certyfikatem MSC - świetne
morskie ryby.
Śledzie z Holandii i prawdziwe majtasy ,mrożone.Dwór Mościbrody (hodowla
karpia)Dostępny w w sklepach Zakładów
Mięsnych Mościbrodyul. Czerniakowska 139ul. Okopowa 29bul. Rakowiecka 47Rok temu udało mi się ściągnąć wyśmienitego
karpia mościbrodzkiego na Targ
Śniadaniowy, niestety tym roku, ze względu na suszę, producent ma ograniczone zasoby i nie będzie go na Targu Rybnym ani
Śniadaniowym. To jest jednak doskonały
karp warto go szukać, jest bowiem dostępny na zamówienie (trzeba dzwonić) w jednym z
trzech sklepów zaprzyjaźnionego sąsiada, czyli Zakładów
Mięsnych Mościbrody . Na stronie producenta znajdźcie nr telefonu do wybranego sklepu i zamówcie
karpia mościbrodzkiego (filety, tusza, tusza bez głowy) na wybrany termin. Polecam też rewelacyjny pasztet z
karpia oraz
karpia wędzonego.
Sklepy LIDL w całej Polsceprzedświąteczna oferta rybliczyłam na dużą, naprawdę dużą ofertę
karpia ze Stawów Milickich, niestety trzeba na niego trochę polować . Po prostu hodowla
karpi milickich nie jest wystarczająca (no i ta susza tegoroczna), by pokryć zapotrzebowanie w całym
kraju.
Karp Milicki w Lidlu jest wyraźnie oznaczony na opakowaniu. W Lidlu będą też dostępne karpie m.in ze Starzawy i kilku innych gospodarstw
rybnych w Polsce, które mają stawy przepływowe.
Karp będzie wyłącznie w płatach, niemrożony, oprawiony i gotowy do przyrządzania. Lidl, mając na względzie humanitarne traktowanie ryb, nie sprzedaje żywych
karpi.Dostępne będą świeże
tuszki śledzia, a także m.in.
filety śledziowe w
oleju, czy filety a’la
matjas . Będzie można znaleźć także świeżego labraksa,
filet z dorsza czy
świeżego halibuta w płatach.TESCOTesco chwaliło się w reklamach, że ma w ofercie
karpia milickiego, dopiero dział prasowy doprecyzował tę informację -
karp milicki będzie dostępny wyłącznie w dolnośląskiem, a konkretnie Wrocław Bielany, Lubin, Wrocław Śródmieście: Jawor, Oława, Polkowice, Wrocław Octava, Legnica, Brzeg Dolny, Dzierżoniów, Wrocław Trzebnica. Mam nadzieję, że nie pokręciłam nic z nazwami, takie dostałam z działu prasowego, ale liczę, że mieszkańcy Wrocławia (jeśli to czytają) będą umieli się odnaleźć w tym gąszczu nazw ;)Możecie też zerknąć do Delikatesów
rybnych GADUS, które mają fajny wybór
śledzi, świeżych ryb
morskich,
przetworów rybnych, a także karpie pochodzące z hodowli z okolic Słupska (niestety nic o niej nie wiem).W Warszawie mają 5 sklepów:ul. Marymoncka 59, ul. Mołdawska 7, ul. Egipska 4, ul. Meander 2A, ul. Magiczna 4/6plus wiele sklepów w TrójmieścieSzukajcie pysznego
karpia!
Moje ulubione przepisy na
karpia:- obłędne ceviche z
karpia- węgierska zupa rybna halászlé-
karp pieczony w
maśle-
karp smażony z
masłem czosnkowym- bezglutenowy
karp w pestkach