Wykonanie
Święta tuż tuż, a na świątecznym
stole oczywiście nie może zabraknąć
karpia! Zanim jednak wybierzecie się do sklepu przeczytajcie kilka wskazówek jak wybrać
karpia.Każdy kolor smakuje tak samoNajważniejsze, o czym należy pamiętać: na smak
ryby nie ma wpływu jej kolor, ale waga! Kolor
karpia zależy od dna zbiornika, w jakim się znajduje. Jeżeli dno pokryte jest żwirem,
ryba będzie oliwkowa,
pokrycie torfowe
daje jej kolor bardzo ciemny – zieleń wpadającą w czerń.Waga - jest najważniejszaO tym, jak smakuje
karp, decyduje jego waga. Mniejszy, młodszy
karp ważący 1,2-1,4 kg cechuje się delikatnym
mięsem i nadaje się na dzwonka.
Karp duży 2-2,5 kg ma
mięso twardsze i mniej soczyste, z którego dobrze robi się filety.Jak wygląda zdrowy karp?Zakup:Przy zakupie
karpia w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na zbiornik,
woda powinna być czysta, zimna i bez piany a dobry
karp powinien pływać grzbietem do góry. Jeśli nie ma w niej wystarczająco dużo miejsca, żeby swobodnie się przemieszczać, bo ryb jest zbyt wiele lub pływają
bokiem, to lepiej zrezygnować z zakupu niż
mieć wątpliwości bo
ryby u tego sprzedawcy nie mają prawidłowych warunków o czym świadczyć może również "łapczywe" łapanie powietrza przez
ryby.Oczy :Świeża
ryba nie powinna
mieć wklęsłych, mętnych oczu – muszą być one wypukłe i błyszczące.Garb :Wybierając
karpia zwróć uwagę na jego garb - powinien być on duży i wydatny.Śliskość
ryby :
Karp po wzięciu do ręki nie może być suchy – praktycznie powinien wyślizgiwać się z rąk.Skóra :Świeży
karp ma błyszczącą, jędrną i ładnie wyglądającą a łuski powinny przylegać do ciał
ryby.Kup na próbęCzy to w markecie czy na bazarze to do świąt jest jeszcze kilka dni więc jeśli mamy wątpliwości warto kupić jednego
karpia na próbę.Warto również wiedzieć :Aby wyhodować dorodnego
karpia trzeba poczekać ok. 3 lat. Takie karpie są najsmaczniejsze.
Karp, który jest tuczony na „szybko” (ok. 2 lat) jest zazwyczaj mocno garbaty i krótki, gdyż nagły przypływ masy źle działa na jego kręgosłup. Jego smak jest dużo gorszy i był on z pewnością karmiony granulatami wysokobiałkowymi, a nie naturalnym pokarmem, czy paszami zbożowymi.Powyższe informacje warto przeczytać, zapamiętać i zastosować aby Święta były jeszcze smaczniejsze - warto również UDOSTĘPNIĆ te informacje swoim znajomym.Wszystkim miłośnikom ryb, życzę smacznego
karpia!zdjęcie: internet