Wykonanie
Czym charakteryzują się świeże krewetki?Wygląd:- pancerz powinien błyszczeć i nie może być lepki-
krewetka powinna
mieć charakterystyczny dla danego gatunku kolor- cała struktura
krewetki powinna być nienaruszona (głowotułów, odwłok, odnóża)- oczy przejrzyste-
mięso musi być jędrne i elastyczne- w dotyku
krewetki powinny być sprężyste- podczas obierania
mięso powinno łatwo odchodzić od pancerza.Zapach:- powinien być przyjazny dla zmysłu powonienia, naturalny i delikatny- intensywnie
rybi zapach, lub jakikolwiek inny nieprzyjemny - nie jest oznaką świeżości z najwyższej półki.
Krewetki mrożoneGłównym kryterium oceny świeżości i dobrej jakości mrożonych
krewetek jest – podobnie jak w przypadku
łososia - glazura, czyli warstwa
lodu, którą są one pokryte. Powinna
mieć ona warstwę jednakowej grubości na całej powierzchni
krewetki i być przejrzysta. Zbyt gruba warstwa glazury zwiększa masę
krewetek i w efekcie dodatkowo płacimy za
lód. Świadczy to również o nie do końca idealnych warunkach przechowywania
krewetek w sklepowych mroźniach. Jeżeli mamy możliwość wyboru
krewetek mrożonych w opakowaniu próżniowym – wówczas mamy gwarancję, że nie tylko aspekty prawidłowego zamrażania, ale również higieny zostały w pełni zachowane.Niemniej ważnym kryterium przy wyborze dobrej jakości
krewetek jest producent oraz dostawca. Dbałość o każdy etap
drogi, jaką przebywają
krewetki z hodowli lub łowiska na nasz stół, czyli warunki życia (żywienie, ekologiczna czystość hodowli/łowisk), transport i przechowywanie - spełnia kluczową rolę w tym, aby kupowane przez nas
krewetki były doskonałej jakości, a co za tym idzie zdrowe i smaczne. Dlatego warto zapoznać się z tym, gdzie i przez kogo
krewetki są poławiane oraz przez kogo transportowane. Zaufane źródło będzie gwarancją naszego zdrowia i zadowolenia.