ßßß Cookit - przepis na Jak kupować krewetki?

Jak kupować krewetki?

nazwa

Składniki

Wykonanie

Czym charakteryzują się świeże krewetki?
Wygląd:
- pancerz powinien błyszczeć i nie może być lepki
- krewetka powinna mieć charakterystyczny dla danego gatunku kolor
- cała struktura krewetki powinna być nienaruszona (głowotułów, odwłok, odnóża)
- oczy przejrzyste
- mięso musi być jędrne i elastyczne
- w dotyku krewetki powinny być sprężyste
- podczas obierania mięso powinno łatwo odchodzić od pancerza.
Zapach:
- powinien być przyjazny dla zmysłu powonienia, naturalny i delikatny
- intensywnie rybi zapach, lub jakikolwiek inny nieprzyjemny - nie jest oznaką świeżości z najwyższej półki.
Krewetki mrożone
Głównym kryterium oceny świeżości i dobrej jakości mrożonych krewetek jest – podobnie jak w przypadku łososia - glazura, czyli warstwa lodu, którą są one pokryte. Powinna mieć ona warstwę jednakowej grubości na całej powierzchni krewetki i być przejrzysta. Zbyt gruba warstwa glazury zwiększa masę krewetek i w efekcie dodatkowo płacimy za lód. Świadczy to również o nie do końca idealnych warunkach przechowywania krewetek w sklepowych mroźniach. Jeżeli mamy możliwość wyboru krewetek mrożonych w opakowaniu próżniowym – wówczas mamy gwarancję, że nie tylko aspekty prawidłowego zamrażania, ale również higieny zostały w pełni zachowane.
Niemniej ważnym kryterium przy wyborze dobrej jakości krewetek jest producent oraz dostawca. Dbałość o każdy etap drogi, jaką przebywają krewetki z hodowli lub łowiska na nasz stół, czyli warunki życia (żywienie, ekologiczna czystość hodowli/łowisk), transport i przechowywanie - spełnia kluczową rolę w tym, aby kupowane przez nas krewetki były doskonałej jakości, a co za tym idzie zdrowe i smaczne. Dlatego warto zapoznać się z tym, gdzie i przez kogo krewetki są poławiane oraz przez kogo transportowane. Zaufane źródło będzie gwarancją naszego zdrowia i zadowolenia.
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/porady/jak-kupowac-krewetki