Wykonanie
Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy rejonu Baltisan w północnym Pakistanie. Stolicą Baltisanu jest miasto Skardu. Ze względu na bogaty, różnorodny smak oraz łatwość przygotowania, dania Balti zyskały popularność także poza Pakistanem, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii. Przepis na podstawie książki "Balti.
Curry Cookbook" Pata Chapmana.

1 podwójna
pierś kurczaka3
cebule3 ząbki
czosnku2 łyżeczki żółtej pasty
curry2 łyżeczki
garam masali100 ml
wody3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
mąki pszennej1 łyżeczka
koncentratu pomidorowegoolejW 1 łyżce
oleju rozmieszać 1 łyżeczkę pasty
curry. Dodać pokrojoną
pierś kurczaka i marynować przez 15-30 minut.W dużej patelni lub woku rozgrzać niewielką ilość
oleju, smażyć
kurczaka, mieszając, aż będzie rumiany, po czym zdjąć z patelni.Na patelnię dodać obrane i posiekane w dużą kostkę
cebule oraz posiekany
czosnek. Smażyć, mieszając, aż
cebule zrobią się szkliste. Dodać ponownie
kurczaka, drugą łyżeczkę pasty
curry oraz
garam masalę. Wymieszać. Wlać
wodę. Następnie dodać
śmietanę wymieszaną z łyżeczką
mąki. Gotować, aż sos zgęstnieje. Dla uzyskania ładnego koloru dodać na koniec łyżeczkę
koncentratu pomidorowego.Podawać z
ryżem lub
chlebkiem naan lub
pitą.