ßßß Cookit - przepis na Aromatyczny kurczak Balti, Murgh Skardu

Aromatyczny kurczak Balti, Murgh Skardu

nazwa

Wykonanie

Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy rejonu Baltisan w północnym Pakistanie. Stolicą Baltisanu jest miasto Skardu. Ze względu na bogaty, różnorodny smak oraz łatwość przygotowania, dania Balti zyskały popularność także poza Pakistanem, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii. Przepis na podstawie książki "Balti. Curry Cookbook" Pata Chapmana.
1 podwójna pierś kurczaka
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki żółtej pasty curry
2 łyżeczki garam masali
100 ml wody
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
olej
W 1 łyżce oleju rozmieszać 1 łyżeczkę pasty curry. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i marynować przez 15-30 minut.
W dużej patelni lub woku rozgrzać niewielką ilość oleju, smażyć kurczaka, mieszając, aż będzie rumiany, po czym zdjąć z patelni.
Na patelnię dodać obrane i posiekane w dużą kostkę cebule oraz posiekany czosnek. Smażyć, mieszając, aż cebule zrobią się szkliste. Dodać ponownie kurczaka, drugą łyżeczkę pasty curry oraz garam masalę. Wymieszać. Wlać wodę. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Gotować, aż sos zgęstnieje. Dla uzyskania ładnego koloru dodać na koniec łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Podawać z ryżem lub chlebkiem naan lub pitą.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/01/Aromatyczny-kurczak-Balti-Murgh-Skardu.html