Wykonanie
Znowu pada deszcz. Podczas takiej pogody zastanawiam się nad ideą "comfort food". Co jest dla Was taką potrawą? Jeśli mam być szczera, dla mnie to chyba jest
kawa: zawsze i wszędzie. Tym niemniej, na pewno każdego pocieszy taki rożek - na ciepło lub na zimno. Wegetarian też pocieszy - wystarczy, że pominą
kurczaka. Przepis na te wyjątkowo pyszne rożki z
ciasta francuskiego pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia amerykańska". Uzależniające.
Serio-
serio.

1 opakowanie
ciasta francuskiego1
jajko1 łyżka
masła1
pierś kurczaka1
marchewka1/2 szklanki
mrożonego zielonego groszku ( można tez użyć gotowej mieszanki
marchewki z
groszkiem)4 łyżki gęstej
śmietany1 łyżeczka
mąki1/2 łyżeczki
currysól i
pieprz do smaku
Kurczaka pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na patelni wraz z
curry na złoto.
Marchewkę z
groszkiem ugotować. Dodać do
kurczaka.
śmietanę wymieszać z
mąką, dodać na patelnię. Chwilę razem smażyć, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Kurczaka z warzywami doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Odstawić, by lekko przestygło.
Ciasto francuskie posmarować 1 łyżką roztopionego
masła, po czym złożyć na pół i przeciąć na 4 części. Każdy z uzyskanych w ten sposób kwadratów rozwałkować do wielkości ok. 18 x 18m cm.Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz, po czym składać ciasto po przekątnej, tworząc rożek. Brzegi docisnąć dokładnie widelcem.Rożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmarować rozmąconym
jajkiem.Piec w nagrzanym do 220 st . piekarniku przez ok. 20 min, aż będą złote.

Blog Grumko