Wykonanie

No i przyszła
pora na pieczenie placków na piernik.. ciasto dojrzewało od miesiąca..niby w przepisie jest, żeby piec placki 3-5 dni przed świętami.ale ja upiekłam je wczoraj wieczorem..a dziś lub jutro przełożę..zrobię ciut inaczej..zobaczymy co z tego będzie..Przepis dla przypomnienia podaję w całości.. Przepis na ten piernik znalazłam u
Margarytki ,a pochodzi z książki pt. „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, autorem jest Tadeusz Żakiej (książka wydana pod pseudonimem
Maria Lemnis, Henryk Vitry w 1979 roku). Z tej porcji wychodzą 3 podłużne pierniki.50 dkg prawdziwego
miodu2 szkl.
cukru25 dkg
smalcu albo
masła1 kg
mąki3
jajka3 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej½ szkl.zimnego
mleka½ łyżeczki
soli2 – 3
torebki przyprawy do piernikado przełożenia:
powidła śliwkowemasa marcepanowa,
czekolada, masa orzechowapolewa:
czekolada albo
lukier wg uznaniaEtap I2 -5 tygodni przed świętami:
Miód,
cukier,
przyprawy korzenne,
smalec i
masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia .
Mąkę przesiać razem z
solą.
Sodę rozpuścić w
mleku. Do letniej masy dodać
mąkę z
solą,
jajka,
mleko z
sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do kamiennego lub szklanego pojemnika przykryć czystą lnianą ściereczką lub folią spożywczą.3 – 5 dni przed świętami:Dojrzałe ciasto wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, aby się ogrzało. Podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na grubość 0 , 5 cm, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut. Każdy blat ciasta piec osobno. Zostawić do ostygnięcia – placki stwardnieją, ale po 2 – 3 dniach skruszeją i zrobią się miękkie.Ostudzone placki od razu przełożyć wedle uznania;powidłami lub masą. Po przełożeniu przykryć piernik papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Zostawić na 2 – 3 dni w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce).Etap III1 dzień przed świętami:Piernik przekroić w poprzek na 3 części.Oblać
czekoladą i ozdobić wedle uznania. Odłożyć w chłodne miejsce.Piernik przechowywany w chłodnym miejscu zachowuje długo świeżość. Należy tylko dobrze owinąć w papier
śniadaniowy i lnianą ściereczkę.
