Wykonanie

Lista składników1,5 kostki
margaryny Kasia30 dkg
mąki krupczatki10 dkg
cukru pudru3
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietany 22%1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 kg
sera mielonego9
jajek (
żółtka i
białka osobno)1
śmietana 200 gram 30%1
budyń śmietankowy bez
cukru1 szklanka
cukru pudru1-2 łyżki
cukru kryształu do ubijanej pianyaromat, np.
pomarańczowy - kilka kropel2 łyżki
kakaoJak zrobić?Wykonanie ciasta: 1.
Mąkę wymieszaną z proszkiem i
kakao przesiać na stolnicę. 2. Dodać
cukier,
margarynę i posiekać nożem. 3. Dodać
żółtka oraz
śmietanę i szybko zagnieść ciasto. 4. Owinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Wykonanie masy: 1.
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą masę. 2. Dodać do masy jajecznej mielony
ser , stopioną i schodzoną
Kasię cały czas lekko ucierając. 3. Dodać
śmietanę,
budyń i znów wyrobić na jednolitą masę. 4. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno z dwoma łyżkami
cukru pianę z
białek. Delikatnie ale dokładnie mieszamy masę. 5. Na przygotowaną dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Na ciasto wylewamy masę i lekko wyrównujemy jej powierzchnię drewnianą łyżką. Ciasto piekę około godziny . Wstawiam do nagrzanego piekarnika ok. 150 stopni, a później ustawiam temperaturę na 180 stopni. Z termoobiegiem zalecam ustawić 10 stopni mniej. Gdy widzimy, że
ser zbyt mocno się rumieni a jeszcze musi się piec, możemy nakryć sernik kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.Temperatura piekarnika : 150-180 st. CCzas pieczenia:60-80 min