ßßß
Sernik i piernik to tradycyjne i przez niektórych uważane za obowiązkowe świąteczne ciasta. Ale co zrobić, kiedy dwie blachy ciasta to za dużo? Można oba te wypieki połączyć tworząc ciasto o wyjątkowym smaku. Sernik ma nie tylko piernikowy spód ale także ma w środku słodką niespodziankę- pierniczki nadziewane. To ciasto to jedno z moich ulubionych, polecam na świąteczny stół!*foremka 25*34 cm:Składniki: na ciasto:3/4 szklanki cukru2 jajka1 i 1/4 szklanki mąki1/2 szklanki mleka1/4 szklanki oleju150 g powideł śliwkowychłyżka przyprawy do piernika2 łyżki kakao1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową:1 kg sera na sernik6 jajek2 opakowania budyniu waniliowego100 g masła1 szklanka cukruskórka otarta z pomarańczy20 pierniczków nadziewanych w czekoladzie na polewę:1/2 szklanki cukru pudru125 g masła2 łyżki kakao2 łyżki wrzątku2 łyżki drobnego kokosuPrzygotować ciasto piernikowe: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto piernikowe.Przygotować masę serową: Masło stopić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, budynie i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy łyżką. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto piernikowe. Ułożyć pierniczki i zalać drugą połową masy serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec około 60-70 minut. Wystudzić.Masło, kakao, cukier puder zagotować mieszając. Na końcu wlać wrzątek i mieszać aż polewa będzie gęsta i jednolita. Wylać na ciasto i posypać kokosem.