Wykonanie

Sernik i piernik to tradycyjne i przez niektórych uważane za obowiązkowe świąteczne ciasta. Ale co zrobić, kiedy dwie blachy ciasta to za dużo? Można oba te wypieki połączyć tworząc ciasto o wyjątkowym smaku. Sernik ma nie tylko piernikowy spód ale także ma w środku słodką niespodziankę- pierniczki nadziewane. To ciasto to jedno z moich ulubionych, polecam na świąteczny stół!*foremka 25*34 cm:Składniki: na ciasto:3/4 szklanki
cukru2
jajka1 i 1/4 szklanki
mąki1/2 szklanki
mleka1/4 szklanki
oleju150 g
powideł śliwkowychłyżka
przyprawy do piernika2 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na masę
serową:1 kg
sera na sernik6
jajek2 opakowania budyniu
waniliowego100 g
masła1 szklanka
cukruskórka otarta z
pomarańczy20 pierniczków nadziewanych w
czekoladzie na polewę:1/2 szklanki
cukru pudru125 g
masła2 łyżki
kakao2 łyżki wrzątku2 łyżki drobnego
kokosuPrzygotować ciasto piernikowe:
Jajka utrzeć z
cukrem na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
przyprawą do piernika i
kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła,
olej i
mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto piernikowe.Przygotować masę
serową:
Masło stopić i wystudzić.
Żółtka oddzielić od
białek.
Żółtka utrzeć z
cukrem, następnie dodać
ser, budynie i skórkę z
pomarańczy. Zmiksować na gładką masę.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy łyżką. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto piernikowe. Ułożyć pierniczki i zalać drugą połową masy serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec około 60-70 minut. Wystudzić.
Masło,
kakao,
cukier puder zagotować mieszając. Na końcu wlać wrzątek i mieszać aż polewa będzie gęsta i jednolita. Wylać na ciasto i posypać
kokosem.