Wykonanie
Szybki i prosty torcik w sam raz na niedzielne popołudnie. Ciasto jest puszyste i delikatne, a masa kajmakowa choć z
masłem to nie zastyga w twarde "coś", pozostaje miękka i aksamitna, dodam że bazą kremu była masa krówkowa lekko dosolona. Dodatek skórki
pomarańczy do ciasta i kremu fajnie odświeża całość.

Ciasto:4
jajka3/4 szklanki
cukru2,5 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia40 g
kakao5 łyżek
powideł śliwkowychskórka otarta z
pomarańczy1/2 szklanki soku z
pomarańczy lub
mleka1/2 szklanki
oleju1/2 łyżeczki mielonej
waniliiKrem:200 g miękkiego
masła200 g kajmaku ( masy krówkowej) + szczypta
soli4 łyżki
kakao ( lub więcej, tak aby uzyskać kolor i pożądaną gęstość kremu)płaska łyżeczka skórki otartej z
pomarańczy4 łyżki
dżemu z czarnej porzeczki do przełożeniaBłyszcząca aksamitna polewa (nie twardnieje, łatwo się kroi):3 łyżki
masła3 łyżki
mleka3 łyżki
cukru (użyłam
kokosowy) może być brązowy3 łyżki
kakaoprażone
migdały do posypania

Przesiewamy
mąkę, proszek,
kakaoi skórkę do jednej miski.Ucieramy
jajka z
cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy
wanilię i
powidła śliwkowe dalej miksując. Teraz na zmianę wlewamy
mleko z
olejem i dosypujemy po trochu sypkie składniki. Nie miksujemy za długo aby masa nie straciła puszystkości.Wlewamy do formy ( użyłam okrągłej 23 cm) wysmarowanejtłuszczem i obsypanej
kakao.Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 175 stopni na ok 40 minut. Pieczemy do suchego patyczka.Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół, lekko nasączamy posłodzoną
herbatą.Smarujemy spodni blat ciasta
dżemem porzeczkowym i przekładamy kremem, nakładamydrugi blat, polewamy ciasto polewą.Krem: miksujemy bardzo miękkie
masło , dodajemy kajmak i skórkę, na koniec przesiane
kakao.Miksujemy wszystko na gładki krem.