Wykonanie

To ciasto wymyślone i upieczone przez moją mamę. Choć wygląda niepozornie, jest bardzo smaczne, takie domowe. Najsmaczniejsze w nim są powidła wymieszane z
kakao, uwielbiam ten smak. Ciasto jest bardzo podzielne, podanej porcji wychodzi duża blaszka.Składniki: na ciasto500 g
mąki200 g
masła200 g
cukru2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solidodatkowo300 g
powideł śliwkowych2 łyżki
kakao400 ml
mleka1 opakowanie budyniu
waniliowego2 łyżki
cukru100 g
migdałów w płatkach4 łyżki
rodzynekSkładniki na ciasto umieścić w misce i zagniatać palcami nie jak na kruche ciasto ale "szczypiąc"tak aby powstała kruszonka. Połowę wyłożyć na dno blaszki wyścielonej papierem od pieczenia. Powidła wymieszać z
kakao (jeśli są bardzo gęste to najpierw je podgrzać). Rozsmarować na kruszonce. Na
mleku ugotować
budyń z
cukrem, do gorącego dodać
rodzynki, wymieszać i trochę przestudzić. Ciepły
budyń wyłożyć na powidła, posypać reszta kruszonki a na wierzch wysypać
migdałowe płatki. Piec w 200*C około 40 minut. Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.