ßßß
To ciasto wymyślone i upieczone przez moją mamę. Choć wygląda niepozornie, jest bardzo smaczne, takie domowe. Najsmaczniejsze w nim są powidła wymieszane z kakao, uwielbiam ten smak. Ciasto jest bardzo podzielne, podanej porcji wychodzi duża blaszka.Składniki: na ciasto500 g mąki200 g masła200 g cukru2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solidodatkowo300 g powideł śliwkowych2 łyżki kakao400 ml mleka1 opakowanie budyniu waniliowego2 łyżki cukru100 g migdałów w płatkach4 łyżki rodzynekSkładniki na ciasto umieścić w misce i zagniatać palcami nie jak na kruche ciasto ale "szczypiąc"tak aby powstała kruszonka. Połowę wyłożyć na dno blaszki wyścielonej papierem od pieczenia. Powidła wymieszać z kakao (jeśli są bardzo gęste to najpierw je podgrzać). Rozsmarować na kruszonce. Na mleku ugotować budyń z cukrem, do gorącego dodać rodzynki, wymieszać i trochę przestudzić. Ciepły budyń wyłożyć na powidła, posypać reszta kruszonki a na wierzch wysypać migdałowe płatki. Piec w 200*C około 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.