Wykonanie

D ziwnym trafem znaczna część wszystkich wypieków na naszym blogu to
jabłkowe specjały, ale klasyczna szarlotka jeszcze nie doczekała się swojej prezentacji - do dzisiaj. W końcu w naszym duecie to ja jestem zdecydowanym łasuchem :DJakoś tak nic nie poradzę na to, że uwielbiam
słodycze z
jabłkami. Od drożdżówek, na ciastach skończywszy.Czym różni się szarlotka od jabłecznika ? Długo to pytanie pozostawało dla mnie bez odpowiedzi, jednak tak jak już kiedyś
pisałam, zostałam oświecona. Jabłecznik to ciasto pieczone z surowymi
jabłkami, do szarlotki zaś
jabłka uprzednio przeduszamy. Ot cały sekret ! Bez zbędnego przynudzania przepis wygląda tak:Skład:Na kruche ciasto:- 3 szklanki
mąki pszennej- 3
żółtka- 3 łyżki gęstej
śmietany- 3/4 szklanki
cukru- 1 łyżka
cukru waniliowego- 1 łyżeczka
proszku do pieczenie- 250 g
masła lub
margarynyNa nadzienie:- 1 - 1,5 kg
jabłek najlepiej różnych gatunków- pół szklanki
wody- pół szklanki
cukru- 2-3 łyżeczki
cukry waniliowego- 1 łyżka
cynamonu- 1-1,5 paczki
galaretki np. cytrynowej lub brzoskwiniowej- sok z 1
cytryny lub pół łyżeczki kwasku
cytrynowegoPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy i łączymy z
cukrem,
cukrem waniliowym i
proszkiem do pieczenia. Następnie robimy dołek, dodajemy
żółtka,
śmietanę i
margarynę. Wszystkie składniki dokładnie siekamy.
Pisałam już kiedyś o tym, ale jeszcze przypomnę. Dzięki siekaniu wtłaczamy do ciasta powietrze ( a przy ugniataniu wypychamy ). Dzięki przestrzeniom wypełnionym powietrzem ciasto pozostaje lekkie i kruche, nie zaś twarde i gliniaste.Gdy składniki utworzą jednolity proszek, szybko je zagniatamy. Z kuli ciasta odkrawamy niewielki kawałek ( jak na zdjęciu ), który posłuży nam do zrobienia pasków na wierzchu ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy przynajmniej godzinę.
Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Do garnka wlewamy
wodę, gdy się zagotuje wrzucamy
jabłka, dodajemy
cukier,
cukier waniliowy i dusimy aż
jabłka zmiękną. Pod koniec duszenia dodajemy
cynamon,
sok z cytryny ( bądź kwasek
cytrynowy ) i
galaretki. Jeśli okażą się być mało słodkie to doprawiamy do smaku jednak w galaretkach też jest
cukier, więc dodawajcie z rozwagą.

Na blachę wykładamy większą część ciasta i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W międzyczasie mniejszą część ciasta wałkujemy na placek podsypując
mąką, aby się nie przyklejał do wałka i tniemy na paski o szerokości ok. 1,5 - 2 cm. Gdy spód będzie już podpieczony, wykładamy na niego
jabłka i na wierzchu układamy paski ciasta.Pieczemy jeszcze ok. 45-50 minut w temp 180 stopni C.
Kaczka