Wykonanie
Gęsta, sycąca zupa z
soczewicy i
pomidorów, idealna na zimowe chłody a do tego bardzo smaczna.

SKŁADNIKI :1
marchewka, obrana i pokrojona w plastry1
cebula, pokrojona w kostkę1 łyżka
masła1 ząbek
czosnkukawałek
selera,pokrojony w kostkę1/2 szklanki
soczewicy czerwonej lub zielonej1 mała
cukinia, pokrojona w plastry2 litry
wody1 puszka
pomidorówsól,
pieprz i
ostra papryka do smaku1
kostka rosołowa ( niekoniecznie )
natka pietruszkiPRZYGOTOWANIE :W garnku podpiekamy na
maśle pokrojoną
cebulę z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Dodajemy
marchew,
seler,
soczewicę i jeszcze chwilkę podpiekamy. Wlewamy
wodę, dodajemy
kostkę rosołową i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wlewamy
pomidory z puszki oraz dodajemy plastry
cukinii. Gotujemy naszą zupę jeszcze kilka minut aż
pomidory się rozpadną, mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy ciepłą posypaną
natką pietruszki. Smacznego.